Normal Fiyatın üzerine ekleyip, yer gösterme belgesi imzalayan emlakçı
okuyan ilgi gösteren herkese teşekkürler öncelikle,
Bir emlakçı aracılığı ile satın almak için çeşitli dairelere baktım ama emlakçı daha önceden gördüğüm bir daire içinde gerçek fiyatından daha yüksek bir fiyat verince biraz şüphelendim, neyse gösterdikleri dairelerin içinden bi tanesi hoşuma gitti hali ile şüphe dolayısı ile o evi araştırdım ve internette inşaatı yapan firmanın kendi ilanını gördüm arada 15 bin liralık fiyat farkı var, sonra firmayı aradım onlarda bana emlakçının ben yada 1. derecede aile bireylerinden biri evi satın alırsa komisyon talebinde bulunabileceğini söyledi , ama aralarında sadece sözlü bi anlaşma var, yani firma emlakçı ile bir sözleşme yapmamış, dairesini satması için
Bu uslupta olan biri ile 1 lira vererek bile anlaşma yoluna gitmek istemiyorum , gerekirse daireyi satın almaktan vazgeçebilirim de.
Sadece bana yer gösterme ilanı imzalamış ama firmadan satış yetkisi almamasına ve gerçek fiyatın üstünde fiyat belirtmesine rağmen, evi ben alırsam emlakçının komisyon isteme hakkı var mıdır,
Ya da kardeşimin üzerine alırsam yine de benden bir şey isteme hakkı var mı ?
tekrar teşekkürler
Cevap: Normal Fiyatın üzerine ekleyip, yer gösterme belgesi imzalayan emlakçı
Bence artık o daireyi almaktan vazgeçin ve kendinize başka daire bakın. Yasal durumdan önce etik olarak komisyon ödememeniz doğru olmaz.
Yasal duruma gelince;
Dairenin asıl sahibi olan inşaat şirketi size hukuki durumu anlatmış ve doğru söylemiş. İnşaat şirketi ile emlakçı arasında bir protokol, sözleşme, antlaşma vb olmaması onların kendi aralarındaki hukuki durumdur ve sizinle bir ilgisi yoktur.
Eğer bu daireyi alır da emlakçının komisyonunu ödemez iseniz emlakçı, imzalamış olduğunuz yer gösterme sözleşmesine dayanarak tapuda gösterilen bedelin % 3'ü, mahkeme masrafları ve avukat vekalet ücretini sizden alır.
Uzlaşma yoluna gidin derdim ancak tek kuruş ödemem gerekirse vazgeçerim almaktan dediğiniz için vazgeçin derim.
Eğer bundan sora bakacağınız daireler için komisyon ödemeyi düşünmüyorsanız hiçbir emlakçıyı araya sokmayın, kendi imkanlarınızla sahibinden daire bulun.
Ayrıca bir düşünün simdi siz daireyi alıp komisyon ödemediğiniz emlakçı burada konu açsa ve bir daire sattım elimde yer gösterme belgesi var ancak alan kişi komisyonumu ödemiyor dese ona ne diyeceğiz? Elbette hukuki yolları göstereceğiz.
Cevap: Normal Fiyatın üzerine ekleyip, yer gösterme belgesi imzalayan emlakçı
teşekkür ederim, etik konusunda haklısınız. herhalde vazgeçeceğim sadece komisyonu ile yetinmeyip üzerine fiyat koyup daha fazla para kazanma isteğinde bulunmasından dolayı onu biraz gözardı etmiş olabilirim, hatırlatmanız için teşekkürler