-
Kötü niyet tazminatı
Özel okulda öretmen olarak 18 aydan fazla çalıştım. iş hukukuna göre 18 ay ile 36 ay arasında çalışan işci.
iş veren 42 gün önceden yazılı ihbar vererek çıkarması gerekmektedir iş verenim bu hukuka uymadı.
kıdem tazminatımı aldım yalnız ihbar tazminatım ve çıkışımı yazılı olarak birldirmedigi için kotü niyet tazminatımı
vermemektedir ve çalıştıgım sure içersinde senelik izin almadım elinde kıdem tazminatını aldıgıma dair imza bulunmamaktadır.
İŞ verene dava açmak istiyorum kazanma şansım nedir. avukat ücretini davacımı karşılamalı yoksa davalımı.
kazanma şansım yüksekse mahkeme kac ay da sonuçlanır.
yalnız iş verene herhengi bir sözleşme yapmadım kısa zamanda dönüş yaparsanız sevinirim en kısa
zamanda dava açmak istiyorum ilginize teşekkür ederim
-
Merhaba Arkadaşım,
Senin durumun biraz karışık. İlk önce ne kadar hizmet verdiğine karar vermen gerekiyor. Ve ayrıca bunuda ispat edebilmen önemli. Hemen www.ssk.gov.tr'den hizmet dökümünü al ve ne kadar ssk günün olduğunu kontrol et.
Mahkeme açarsan sadece ihbarını alabilirsin. Zira sözleşmede yok. Belirsiz süreli çalışıyorsun gibi kabul olur. Kesin alırsın ama kötü niyet tazminatı falan alamazsın.
Örnek: Eğer 3 yıl çalışman var ise ve asgari ücret alıyorsan ihbar formülü şöle olur (531,00/30)*42=734,00.-YTL
Ama bence önce ne kadar çalıştığını bul ve kıdem tazminatının hesabınıda kontrol et. Kanımca oda yalnıştır.
Ama kıdem tazminatın doğru ise 734 ytl için dava açıp açmamak sana kalıyor. En fazla 2 ay içerisinde davan sonuçlanır.
-
Sayın turgayilhab,
Herhangi bir sözleşme imzalamadığınızı belirttiğinize göre, işverenle aranızdaki ilişkinin "belirsiz süreli iş sözleşmesi" olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda ihbar tazminatı; iş güvencesi hükümlerinin kapsamı dışında iseniz ve işveren fesih hakkını kötüye kullanmış ise kötüniyet tazminatı ve herhalükarda kullanmamış olduğunuz yıllık ücretli izin sürelerine ait ücretinizi talep edebilirsiniz.
İşverene karşı açmayı düşündüğünüz davanın kazanma şansını elinizdeki belge ve bilgilerle bir meslekdaşımla birlikte değerlendirmenizi öneririm.
Avukatlık ücreti iki türlüdür ve karşı vekalet ücreti diye adlandıracağımız ücreti davayı kaybeden taraf ödemekle yükümlüdür. Davayı kazanırsanız, karşı taraftan alınacak (tahsil edilecek) bu ücret yasal olarak avukatınıza aittir. Davayı kaybederseniz, bu ücreti bu sefer siz karşı tarafa ödemekle yükümlü olacaksınız. Ancak her iki halde de, kararlaştırdığınız avukatlık ücretini kendi avukatınıza ayrıca ödemekle yükümlü olduğunuzu da hatırlatırım.
Yargılamanın kaç ayda sonuçlanacağı ise, mahkemenin iş yüküne ve tarafların tutumuna göre değişir. Ama iki ay içerisinde bir iş davasının sonuçlanması bana pek mümkün görünmemektedir.
Kolay Gelsin
-
Sayın Onur Tunga'nın cevabına ilave olarak şunu belirteyim ki bu davanın kesinleşmesi bir yıl ile iki yıl arasında bir süreyi kapsar. Sayın Pers.Müd.'nün "2 ayda sonuçlanacağı" şeklindeki cevabının ne yazık ki gerçeklerle ilgis yok. İki ayda sonuçlanan davayı ben hiç görmedim. Bu gün dava açsanız 4-5 ay sonrasında zaten ilk duruşma yapılıyor. Her dava 4-5 duruşma devam ediyor. Süre uzun yani... Bu dava sonunda ihbar tazminatını da kazanma ihtimali yüksek görünüyor. Selamlar.