Kat Mülkiyeti Kanunu 43. Madde hk. bir soru...
Öncelikle merhabalar,
Sitemizle ilgili site yönetimimizin uygulamak istediği hatalı davranış hakkında sizlere danışmak istiyorum, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Site yönetimimiz; ortak mahallerin aydınlatmasını, hidroforu ve asansörleri çalıştıran mevcut sağlam jeneratörümüzü değiştirmek istiyor. Gerekçe olarak kat maliklerinin gayri resmi olarak belirttiği, daire içlerinin de jeneratörden beslenmek istediklerini öne sürüyor.
Bu hususta eski sağlam jeneratörü bir firmaya satıp, yeni ve daire içlerinin de ihtiyacını karşılayabilecek jeneratörü alarak aradaki farkı kat maliklerinin karşılamasını istiyor. Bunu öğrendikten sonra ben ayrı bir pano yapılarak, bu panoda her daire için ayrı bir sayaç daha eklenerek, jeneratör çalıştığında harcanan mazot giderinin sayaç verilerine göre her daireden kendi kullanımları ile doğru orantılı olarak toplanması şartıyla katılmak istediğimi belirttim. Ancak bu şekilde yapılmazsa kullanmadığım mazotun parasını ödemeyeceğimi belirttim. Buna rağmen site yöneticisi benim söylediğim usulün daha pahalı olacağını öne sürerek ayrı sayaçlar takılmayacağını söyledi.
Bu durum üzerine ben de Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 43. Maddesine istinaden; mevcut jeneratörümüzün ortak mahallerin ihtiyacını karşıladığını ve sağlam olduğunu, dolayısıyla alınacak yeni jeneratörün çok masraflı ve lüks sınıfına giren bir şey olduğunu gerekçe göstererek daire içerisinde bu hizmetten faydalanmak istemeyeceğimi beyan edeceğime dair sözlü ifade kullandım. (Kat malikleri kurulu toplantısında karar alınması neticesinde ayrıca yazıyla da belirteceğim.)
Son olarak site yöneticisi; yeni jeneratör için ayrıca para toplanmayacağını, Ocak ayı başı itibariyle görevine son verilen güvenlik görevlisi(bu durumu da ayrıca burada bulabilirsiniz.) masraflarının artık olmaması sebebiyle yönetimin banka hesabında para biriktiğini ve jeneratörün bu parayla alınacağını söyledi. Bunun üzerine ben de; jeneratör için yapılan masrafın kat maliki sayısına bölünerek şahsıma ödenmesini isteyeceğimi veyahut o tutara ulaşana kadar aidat ödemeyip mahsuplaşma yoluna gideceğimi belirttim.
Bu durumda;
1- Mevcut jeneratör; ortak mahallerin ihtiyacını karşılayabilen sağlam bir jeneratörken, yeni jeneratörün alınması Kat Mülkiyeti Kanunu 43. Madde dahilinde değerlendirilebilir mi?
2- Yapılması düşünülen jeneratörün daire içlerinin de ihtiyacını karşılaması sebebiyle kat maliklerince eşit bir tüketim olmayacağından yola çıkarak sayaç kullanılmadan adil olmayan bir tesisat hukuken çekilebilir mi?
3- Yeni jeneratörün yapılması durumunda; fazladan para istenmesi durumunda ödemeden imtina edebilir miyim? Veyahut site yönetimi hesabındaki paradan jeneratörün alınması durumunda ileriki dönem aidatlarıyla mahsuplaşma yoluna gidebilir miyim?
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Kat Mülkiyeti Kanunu 43. Madde hk. bir soru...
Konu hakkında yardımcı olabilecek birisi yok mu?
Bu karmaşık mevzuya buradan yanıt alamazsınız. Gidin bir avukatla konuşun derim.
Alıntı:
cadoglu rumuzlu üyeden alıntı
Bu karmaşık mevzuya buradan yanıt alamazsınız. Gidin bir avukatla konuşun derim.
Dediğiniz gibi bulamayacağım anlaşılan. Teşekkürler.