Güveni kötüye kullanma - dolandiricilik
Merhaba
X sehrinde okuyordum ve Y sehrinde ikamet ediyorum.X sehrinde tanistigim bir abi dedigim insan vardi.ikamet ettigim ildeyken bir arac satin aldim(arac benim ustume degil).aracin kaporta vb. masraflari vardi.X sehrinde tanistigim E... Adli kisi araci burda yaptiririz oyle yapariz boyle yapariz dedi. Araci Y sehrinden X sehrine. Getirdik Annemin kredi kartindan bir magzadan x.xxx tl cektirerek magzadan nakit para aldi. Bende ikamet ettigim sehre dondum. Ustunden aylar gecti arac yapilmadi.parami istedim aylardir beni oyaliyor. Arac X sehrinde kaldi suan calismiyor. Kullanamiyorum aylardir ve kredi kartinin borcunu oduyorum.magdur kaldim. Bu kisiyi savciliga versem bi sonuca ulasirmiyim. Zararrim karsilanirmi. Sahis ceza alirmi. Nasil bi yol izlemem gerekir. Dilekcede ne yazmam gerekir umarim anlata bilmisimdir simdiden tesekkurler.
Cevap: Güveni kötüye kullanma - dolandiricilik
Araç satış sözleşmesi yalnızca noterde yapılır, maalesef hata sizde. Aranızda yazılı bir sözleşme var mi? Bu tarz olaylarda savcılık pek birşey yapmaz, yapsa da siz yine hakkınızı hukuk davası açarak arayacaksınız.
Cevap: Güveni kötüye kullanma - dolandiricilik
Bir anlaşmazlık veya problem durumunda hukuki hak kaybına uğramamak için evvela yaptıklarınız yasaların çizdiği çerçevede olmalıdır.Araba aldım diyorsunuz, sonra araç benim üstüme değil diye ekliyorsunuz.Bu durumda kanunen bir araç alınmış olunmuyor.Kredi kartından mağazadan alışveriş yapmış gibi ödeme yapıp elden para almak mağaza içinde, kişi içinde mali bir suçtur.Bir de bunu yaptığınızı sonra şahsa verdiğinizi söylüyorsunuz.
Bu şahsa para verdiğinizi ispat edebilirseniz yapabileceğiniz tek şey parayı geri isteme noktasında olay bir davaya veya icraya konu olursa kanıt.Onun dışında yaptırırız, ettiririz dediydiyle iş yapıp birilerine paralar verip, üzerinize almadığınız(yani sizinde olmayan) aracı gözünüzle görmediğiniz tamircilere emanet ederseniz buna benzer çok macera yaşarsınız.Karttan çekilen miktar size ait bir borç onun ödemesi size ait.Onun dışında anlattıklarınızdan dolandırıcılık unsurlarının zaten oluşmadığı ortada.Parayı verdiğinizi ispat edebilirseniz, kişi bulunur alınabilecek bir şeyi bulunur ise parayı almanız söz konusu olur.Onun dışında bunu tecrübe sayıp bir daha böyle işlere girecekseniz;
Aracı kanunların çizdiği çerçevede satın alır, gördüğünüz, bildiğiniz servise götürür, resmi tamir işlemleri başlatır, ödeme fatura her şey kanunların çizdiği çerçevede devam eder bir sorun yaşarsanız yasaları yanınızda ararsınız.Şu haliyle bu olayı bir tecrübe saymaktan başka çok bir seçenek yok.Sorunları çözülmemiş aracı hiç değilse ele almak, verilen parayı da uygun bir dille istemek de yapılabilecek girişimlerden.