Bir yazılım sözleşmesinde nasıl bir gizlilik maddesi eklemeliyim
Merhaba. Bir yazılımın tamamlanması için bir sözleşme hazırlıyorum ve biraz acemiyim. Yazılım bizim için yapılacak. Karşı tarafta ise bir firma var. Biz sıradan bir gizlilik maddesi eklemek istiyorduk fakat işi yapacak firma proje için kullanacağı yöntemleri daha sonraki çalışmalarında da uygulamak istiyor ve kendilerince haklı da bulunuyorlar. Sözleşmeye nasıl bir madde eklersek hem firma bizim için kullandığı yöntemleri daha sonraki çalışmalarında kullanabilme hakkına sahip olur hem de kendimiz için projemizin fikrinin ve kurgusunun direk olarak paylaşılmasını aynen kullanılmasını engelleyebiliriz? Teşekkürler.
Cevap: Bir yazılım sözleşmesinde nasıl bir gizlilik maddesi eklemeliyim
Bu yöntem dediğiniz şeyler ne?
Yazılımcı kimi kütüphaneler yapacak ise, bunları sonradan kullanmak ister.
Ancak sizin kendi buluşunuz olan kimi yöntemler varsa, bunlar yazılımcının malı değildir. Bunları patent ile koruma altına alabilirsiniz.
Yazılımın kurgusunu diyorsanız, bunu çalmak için o kodları yazmış olmak gerekmez zaten. Yazılımcının kütüphaneleri dışarıdan bakara kopyalanamaz, ancak dışarıdan yazılımı görerek de aynı kurgu tasarlanabilir.
Cevap: Bir yazılım sözleşmesinde nasıl bir gizlilik maddesi eklemeliyim
Yöntemlerden kastım işi yapanların daha önceden kendilerince yaptıkları çalışmalar ve bizim için yapacakları yeni çalışmalar. Bunlardan yararlanarak proje tamamlanacak fakat benim isteğim projenin bir bütün olarak birebir aynısının daha sonra kullanılmaması. Onlar bizim projemiz için yararlandıkları bu yöntemleri daha sonra farklı şekillerde farklı projeler için kullanabilirler.