-
Tanığı caydirtma
Musteki sanik olarak yargilamanin devam ettigi ceza davamda 6 adet tanigim bulunmaktadir. Karsi taraf tüm taniklarima ulasarak tanikliktan vazgecmesini soylemis. Taniklarim tek tek beni arayarak beni bu konuda bilgilendirmislerdir.
Sormak istedigim soru şu. Karsi taraf dogrudan (yani avukatini devrye sokmadan) , benim taniklarimi tanikliktan vazgecmesi icin ikna etmeye cabalamasinin bir yaptirimi var midir?
Eger bir yaptirimi yoksa bile bu durumu mahkemede lehime cevirebilir miyim?
Cevaplariniz icin tesekkurler..
-
Cevap: Tanığı caydirtma
Yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs
MADDE 277 - (DEĞİŞİK MADDE RGT: 05.07.2012 RG NO: 28344 KANUN NO: 6352/90) (KOD 1)
(1) Görülmekte olan bir davada (MÜLGA İBARE RGT: 28.06.2014 RG NO: 29044 KANUN NO: 6545/69) (KOD 2) gerçeğin ortaya çıkmasını engellemek veya bir haksızlık oluşturmak amacıyla, davanın taraflarından birinin, (MÜLGA İBARE RGT: 28.06.2014 RG NO: 29044 KANUN NO: 6545/69) (KOD 2) sanığın, katılanın veya mağdurun lehine veya aleyhine sonuç doğuracak bir karar vermesi veya bir işlem tesis etmesi ya da beyanda bulunması için, yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (EKLENMİŞ CÜMLE RGT: 28.06.2014 RG NO: 29044 KANUN NO: 6545/69) Teşebbüs iltimas derecesini geçmediği takdirde verilecek ceza altı aydan iki yıla kadardır. (ASLİYE CEZA MAHK.)
(2) Birinci fıkradaki suçu oluşturan fiilin başka bir suçu da oluşturması halinde, fikri içtima hükümlerine göre verilecek ceza yarısına kadar artırılır.
-
Sn. Ergun bey. Bu maddeleri ariyordum. Cok tesekkur ederim
-
Başlatmiş oldugum konuyla alakali olarak, taniklarimin ifadesi henuz dinlenmedi.
Taniklarim karsi taraftan sikayetci mi olmali, yoksa tanik dinlenme asamasinda mi bu konuyu dile mi getirmeli?
Mâlum taniklar ifadeye bile isteksiz giderken, sikayetci ol dememe yanasacaklarini zannetmiyorum..