sendikal nedenle iş feshi işe iade yardımcı olurmusunuz
biz 4 arkadaş sendikaya kayıt olduk ve iş veren bızı 1 hafta sonra işten çıkardı,2 şahit sunduk mahkemeye hepımız sendıkadan bahsettıler şahitler,şimdi 5. mahkememıze cıkıcaz ve 8 ay oldu hala karara baglanmadı,bilirkişiyede gıtmedı hakım nedense yada gıdıcek hala bılmıyoruz gıdermı bılgısı olan varmı 5 mahkeme oldu 8 ay olduk bılırkısıye su ana kadar gıtmesı lazımdı,normalde sendıkal nedele oldugu ıcın işçinin ısbat etmesı gereklı feshın neye dayandıgını bız sadece 2 sahıt cıkardık ve bı kac belge kazanabılırmıyız bılmıyorum,iş veren bizi 25, maddenin h bendınce cıkardı yanı verılen gorevlerı ısrarla yapamamasından,bu gune kadar tutanagım yok uyarımda yok ,çıkmadan 2 gun once tutanak tutmuslar savunma ıstedıler yazmadım bısey,tazmınatsız ıhbarsız cıkarıldık işsizlik odenegıde yok,davayı kazanırmıyız ayrıca işe iadeler artık yargıtaydan kısa surede gelıyor denılıyor boylemı yoksa hala uzunmu suruyor
Cevap: sendikal nedenle iş feshi işe iade yardımcı olurmusunuz
Merak etmeyin adalet er ya da geç tecelli edecektir.Sendikal nedenle işten çıkarılma durumunda 6 ay olan kıdem şartı aranmıyor.1 gün bile işyerinde çalışmışsanız ve sendikal nedenle çıkarılmışsanız işe iade davası ya da sendikal tazminat davası açma hakkınız vardır.Siz işe iade davası açmışsınız.Kazandığınız takdirde boşta geçen süreler için 4 maaş eğer işveren sizi işe başlatmaz ise 8 maaştan 12 maaşa (normal işe iade davalarında 4 maaştan 8 maaşa kadar ancak sendikal nedenle olunca farklı) kadar (kıdeminize göre) size ücret ödemek durumunda.Ayrıca sizi işe başlatmaması durumunda 4 aylık sigorta primini yatırmak zorunda ve de kıdem ve ihbar tazminatlarınızı da ödemek durumunda.Dava İş mahkemesinde karar bağlandıktan sonra gerekçeli karar yazılır (Yaklaşık 1 ay sürer) Eğer 8 gün içinde karar temyiz edilmez ise karar kesinleşir.Temyiz edilmesi durumunda Dosya'nın Yargıtay'a ulaşması ve kayıt edilmesi yaklaşık 1 ayı bulur.Dosya yargıtaya ulaştıktan 2 veya 3 ayda sonuçlanıp dosya kapatılır.
- - - Updated - - -
Size müvekkilin işe iade davasının Yargıtay'daki safhalarını yazıyorum.
İş mahkemesinin kararı: 20 Ekim 2015
Yargıtay dairesine geliş:24 Aralık 2015
Yargıtay'da dosyanın incelenmeye başlanması:15 Ocak 2016
Yargıtay'da dosyanın Karar verilme günü:25 Ocak 2016
Yargıtay'ın dosyayı Kapatması:5 Şubat 2016
Görüldüğü gibi işe iade davaları artık Yargıtay'da çabuk sonuçlanıyor.Yukarıda bahsettiğim olayda,İş mahkemesinin karar tarihinden yaklaşık 3.5 ay sonra sonuçlanmış dosya.
Cevap: sendikal nedenle iş feshi işe iade yardımcı olurmusunuz
eğer boyleyse güzel erken bıtıyor şükür elbette,ama yargıtaydada adlı tatıle gırıyor kararlar uzuyormu bılmıyorum işe iade davalarında,kımısı dıyor 1 yılı gozden cıkar kımısı dıyor erken bıtıyor kımısı dıyor 6,7 ay işe iadeler aslında kısa surede yargıtaydan donmesı lazım