Site yönetiminin para talebi
Selamlar kolay gelsin.. 3000 den fazla dairesi olan büyük bir sitede daire sahibiyim.. siteye topraktan girdim ve şimdiye kadar olan bütün aidat ve ek bütçe ( siteye kurulan kamera için) borçlarımı geciktirmeden ödedim ve benim gibi bir çok kişide ödedi.. gelelim ödemeyen kişilerin sebep olduğu zarara.. site yönetimi 2 sene önce el değiştirdi ve maliklere geçti yönetim kurulu tarafından yönetildi.. şu anki yönetim siteyi devralırken önceki site yönetiminin toplayamadığı aidat vs yaklaşık 4.000.000TL alacaklı olduğunu ve bunu hesaba katarak kasa fazlası gibi göründüğünden geçen sene aidata zam yapmadığını açıkladı... fakat geçen senenin sonunda süpriz bir şekilde önce tüm sitenin gazı sonrada elektriği kesildi ve sebebi bu kurumlara olan borçlar yüzünden olduğu öğrenildi(merkezi ısıtma var ocak doğalgazım adıma).. yılbaşında yeni seçimlere kadar şeffaf paylaşımlar yapılmadı ve site yönetimi aynı yönetim kurulunda( maliklerde) kaldı.. ve temsilciler seçildi/miş ve aidatlara % 30 dan fazla bir zam yapıldı.. gelelim yukarıda bahsi geçen kurumlara olan borç ve faiz yüküne,borç zamanla faizi ile katlanmış ve bugüne gelinmiş.. Sizlere sorum geçmişte aidatını ve ortak giderleri ödemeyen malikler yüzünden oluşan bu borç ve faiz için yönetim biz maliklerden m2 ye /arsa payına göre 900tl ile 1900tl arası avans adı altında para talep ediyor.. bu yasalmıdır? kendilerine sorduğumuzda bu borcunu ödememiş kişilerden kaç tanesine icra takibi veya dava açtınız diye cevap yok! bizlerden talep edilen para yasalmıdır? zamanında bu borcun peşine düşmeyen yönetim hatalımıdır? bu paraları biz ödemek zorundamıyız( zamanında borcunu ödememiş kişilein sebep olduğu ve yönetimin peşine düşmemiş olduğu )? ortak alanların ödenmeyen bu borçları yüzünden evimize icra yapılabilirmi? farzı misal ben ödedim diyelim bu parayı ödemeyen insanlar gene olacaktır bu durumda benim evime gene icra kurumlardan gelirmi? saygılarımla..
Cevap: Site yönetiminin para talebi
m2 ye /arsa payına göre 900tl ile 1900tl arası avans adı altında para talep ediyor.. bu yasalmıdır? Evet yasaldır. Öncelikle bu paraları ödeyip mevcut durumdan kurtulmanız gerekir. Yoksa elektrik ve suyunuz açılmaz.
Ödemzseniz yönetici sizi icaraya verebilir. Diğer kat maliklerinide verebilirdi ama vermemiş yada verdi.
Kurumlar herkese hissesi oranında icra takibi yapabilir.
Aslında aidat ödemeyenleri icraya vermek kiracı kat maliki basittir. İcra marifeti ile alamazsanız bağımsız bölümlerine haciz işlemi yaparsınız.
Ayrıca toplanamayan aidatların kasa fazlası diye bir şeyi olmaz. Kasa fazlazsı gelir ve giderlerden sonra kasada resmi olarak gözüken rakamdan fiili olarak daha fazla paranın olması gibi bir durumdur. Kasa fazlası diye 4 mlyon miktar hele hiç olmaz.