İşe iade davası, Temyiz sonrası işe başvuru
Merhaba Arkadaşlar,
Müvekkilime açmış olduğumuz işe iade davası İş mahkemesinde kabul edildi.Davalı taraf temyize gitti ve 22.Hukuk dairesi, kararı onayıp,5 şubat 2016 tarihinde dosyayı kapattı.Biz de, İş mahkemesi gerekçeli karar ve Yargıtay ilamı ile 8 şubat günü işverene başvuru yaptık.Bu durumda bir sakınca var mı? Yoksa tebligat geldikten sonra tekrar başvuru mu yapmak yerinde olur?
Saygılarımla,
Cevap: İşe iade davası, Temyiz sonrası işe başvuru
ıyı gunler avukat bey,sıze bısey sorabılırmıyım bızımde su an davamız suruyor ve 5. mahkemeye cıkıyoruz ne bılırkısı var nede bısey ıstedı hakım,sendıkal nedenle işe iade davasu bızımkısı,3 mahkemedır iş veren iş dosyalarını gondermıyor ve mahkeme sureklı ertelenıyor,yargutaya gıden işe ıade dosyaları ne kadar surede ortalama onanıp elımıze ulasır karar
Yargıtay'a gittikten sonra çabuk sonuçlanır.Dava sonuçlandıktan yaklaşık bir ay sonra iş mahkemesi gerekçeli karar yazar.8 gün içinde taraflar temyiz etmez iseler karar kesinleşir.Temyiz ederlerse Yargıtay'a ulaşması yaklaşık bir ayı bulur.Yargıtay'a ulaştıktan 1.5 ya da 2 aya sonuçlandırıyor dosyaları.
peki avukat bey diyelimki yargıtay sendıkal nedenı onadı ve 12 maas dedı bosta gezme olarakda 4 maas dedı,peki dıyelımkı ısveren almadı işe basvurdum,ben ıcraya koyup alabılırmıyım yoksa davamı acıcam butun alacaklarım ıcın
Alıntı:
yusufhanedan rumuzlu üyeden alıntı
peki avukat bey diyelimki yargıtay sendıkal nedenı onadı ve 12 maas dedı bosta gezme olarakda 4 maas dedı,
Bu ikisinini bir arada olma ihtimali pek yok. Bahsettiğiniz 12 maaş nedir anlayamadım, sanırım işverenin haklı sebep olmaksızın sözleşme feshinde sendika ile yapılan sözleşmede belirtilen 12 aylık ücret tutarında tazminat olsa gerek.
Boşta geçen süreye ilişkin 4 ayın çalışmış gibi kabul edilerek ödenmesi işe iade davasının sonucund çıkan karardır.
İşe iade davasını kazandığınızda işe iadenize ve 4 aylık sürenin sgk primleri de kuruma ödenerek sanki o 4 ayı çalışmışsınız gibi ücretinizin ödenmesine ve eski görevinize devam etmenize dair karar çıkar, işe iadeniz durumunda 4 aylık ücretten fazlasını alamazsınız.
İşe iade dvasını kazanıp süresi içinde işverene işinize dönmek için başvurmnaıza rağmen işveren sizi eski işinize başlatmazsa, o durumda en çok 8 aylık ücretiniz kadar işe başlatmama tazminatı veya sendika üyeliğinizle kazandığınız 12 aylık ücret tutarındaki
tazminatı almanıza karar verilecektir.
Davayı kazandıktan sonra işverene başvurmanıza rağmen İşveren işinize başlatmayıp ödemenizi de yapmazsa, dilerseniz doğrudan icra takibi başlatabilirsiniz. İşverenin icra takibine itiraz etme hakkı vardır, itiraz ederse takip durur, bu durumda iş mahkemesinde ödenmeyen işe başlatmama tazminaıtınızı ve diğer haklarınızı alabilmeniz için dava açmanız gerekir.
evet avukat bey sendıkal neden oldugu ıcın en asagı 12 ay burut maastan verıyor sanırım yargıtay o yuzden ole soledım,BU ALACAK DAVASI UZUN SURERMI EFENDIM PEKI,KARAR CIKTIKTAN SONRADA IS VERENIN BU ALACAK DAVASINIDA TEMYIZ HAKKI VARMI
Alıntı:
yusufhanedan rumuzlu üyeden alıntı
evet avukat bey sendıkal neden oldugu ıcın en asagı 12 ay burut maastan verıyor sanırım yargıtay o yuzden ole soledım,BU ALACAK DAVASI UZUN SURERMI EFENDIM PEKI,KARAR CIKTIKTAN SONRADA IS VERENIN BU ALACAK DAVASINIDA TEMYIZ HAKKI VARMI
Merak etmeyin.Mahkeme sizin işe iadenize ve işe başlatılmama durumunda tazminat ödenmesine hükmetse işveren paşa paşa tazminatı size ödeyecektir.Zira faiz işleyecek ve size ödemesi gereken tutar kat ve kat artacaktır.Genelde işverenler işten çıkardığı işçiyi almazlar ama tazminatları öderler.Eğer ödemez iseler alacak davası açmanız gerekmektedir ve bu davada da temyiz hakkı vardır.