kanunsuz emir vermekle yada Grup Amir Vekili olarak görevi savsaklamaktan ceza verilirmi
Merhabalar...
Doğunun bir ilçesinde Polis Merkezi amirliğinde Polis memuruyum ve Grup Amir Vekilliği görevini ifa etmekteyim.Grupta 6 kişi nöbet tutmakta ve 3 nöbet yeri mevcuttur.(Polis Merkezi ön nokta nöbet kulübesi,Polis Lojmanları nöbet kulübesi ve Kaymakamlık Konutu nöbet kulübesi) Belirlenen saatler arasında görevlilerce değişmeli olarak nöbet tutulur.Görevli bir arkadaşımızın rahatsızlanması sonucu izin verdim ve bu arkadaşın nöbetlerini diğer arkadaşlar arasında paylaştırdım ancak saat 01.30-03.30 Kaymakamlık konutu nöbeti, izin verdiğim arkadaşın nöbeti olduğu için diğer arkadaşların hakkına geçmemek için 01.30 nöbeti biten arkadaşa inisiyatif kullanarak telsizi almasını ve konuta tek giriş çıkış yapılan otomatik açılır kapanır kapıyı kapatarak polis merkezine gelmesini söyledim.(Kapı uzaktan kumanda ile açılır-kapanır) Bu arada kaymakam ilçe dışında konutta sadece koruması mevcut.Saat:02.00 sıralarında ilçe emniyet amiri Polis merkezine gelerek nöbetçiyi sordu bende durumu izah ettim ve bana rapor yazacağını söyleyerek gitti ve akabinde rapor yazarak hakkımda disiplin soruşturması açıldı.
Bu olayda kanunsuz emir vermekle yada Grup Amir Vekili olarak görevi savsaklamaktan suçlayabilirmi yada ne tür bir suçlama yapılır mı?
Saygılar
Cevap: kanunsuz emir vermekle yada Grup Amir Vekili olarak görevi savsaklamaktan ceza verilirmi
Emir kanunsuz degil hizmete yonelik, emir dogru veya yanlis olabilir ama siz amirsiniz (emir vermeye yetkili) ve verdiginiz emir de kanuna uygun. Bu durumda hicbir sikinti yok.
Ancak emir kanuni olmakla beraber eger verdiginiz emir bir zarara neden olmus vs bir olumsuzluk var ise, bu durum sizi baglar. Benim kanaatim burada da bir sikinti yok
Sadece ust amirliginizin size verdigi emri uygulamadiginiz icin sorun olabilir. Muhtemelen size oraya nobetci koymaniz icin yazili bir emir verilmistir. Bu durumda sizi sorumlu tutabilirler.
Ancak olay anlattiginiz gibi ise acikcasi ben burada da sorun goremiyorum. Amir olarak inisiyatif almissiniz. Ufak bir duzenleme yapmissiniz, sahsi bir menfaat bir kayirma vs yok. Savunmaniz istenirse size isnat edilen disiplin sucuna bakin, ona gore daha detayli birsey soylemek mumkun olur.
Gecmis olsun.
Cevap: kanunsuz emir vermekle yada Grup Amir Vekili olarak görevi savsaklamaktan ceza verilirmi
Olay yerine gelen üst amir haklı olarak mevcut nöbetçi olmadığı için nöbet tutulmadığını bu durumu yakalayınca yazanın bir senaryo olarak(tam da o saatte ki arkadaş rahatsızlandı, diğerlerine paylaştıracaktım haklarına geçmemek için yapmadım vs.) önüne konduğu şeklinde bir düşünce içerisinde olmuş olacak ki işlem yapmaya gerek görmüş.Nöbet yerini boş bırakmak polis memuru olan amir vekilinin insiyatifinde değilse ki değildir idari ceza alınabilecek bir durumla karşı karşıyasınız.