Araba borc Seneti hakkinda
merhabalar sizlerden bi yardim isteyecektim. 2015 aralik ayinda galeriden bir arac aldim. Arac aldigim gun galeri sahibi arac icin senet yapti. Aracin kalan bir miktar parasini devirde verecegim icin, ertesi gun devir islemlerine gittigimizde borcun kalanini odedim. Fakat bana senetimi vermedi. Senet halen galeri sahibinde ve senetle hakkimda islem yapabilirmi ? Senedi dusurmek icin hangi yollari izlemeliyim yardiminiza ihtiyacim var lutfen
Cevap: Araba borc Seneti hakkinda
Bedelsiz kalmış bir senedi işleme koymak suçtur. Bununla birlikte ödediğinizi ispat etmekle yükümlü olan sizsiniz.
Tanık, kamera, ses kaydı gibi delillerle ispat etme talebiniz yargı yerince dinlenmez. Bunun dinlenmesine hukuki olanak yoktur.
Karşı taraf "ödemedi, işte elimde senet" derse yapabileceğiniz tek şey senet tutarını yeniden ödemek.
Siz senet turarını ödediğiniz anda neden geri almadınız?
Senet tutarı ödenir ve senet alınır.Şu an senedi ödediğinizi kabul etmedikçe karşı taraf, işiniz çok zor.
Senetin parasini odeyip noter satisini aldiktan sonra senetin dukkanda oldugunu ertesi gun verecegini soyledi. Ertesi gun gittigimde dukkanda yoktu aradim yarin gel dedi oyaladi. Simdi ise senedimin hala onda oldugunu ogrendim. Ve tekrar bu parayi odemek istemiyorum. Sonucta aracim adina yazilmis bir senet ve aracimin satisinida kendi uzerime aldim.
Eğer kötü niyetli ise "elimde senedi olduğuna güvenerek aracı noterden devrettim" diyecektir. Yani noterden satışın yapılmış olması senedi ödediğiniz anlamına gelmeyeceği için noter satışını ispat aracı olarak ileri sürmeniz mümkün değil.
Evvela senet gösterilir, para çıkarılır, senet sende para bende yapılır.Senedi yarın vericem diyen birine verilmesi gereken cevap ''bende parayı yarın vereyim'' dir.Karşı taraf senedi icraya koyarsa belgeli bu borç için ''ben parayı verdiydim, yarın veriyim dedi, gittim yoktu, sonra uğradım vs.'' şeklindeki savunmanızın sonuç vermesi şöyle dursun bunları anlatabileceğiniz(mahkeme, icra müdürlüğü vs.)bir merci dahi hukuki olarak olmayacaktır.