Cevap: Taşlık ve Kayalık Arazi
Koruma alanı olması için sadece orman yada ağaçlanırılıcak alan olması gerekmiyor. Arazinizde bulunan bahsettiğiniz dikenli bitkilerin ne olduğuda önemli. Bu nedenle bu doğal alanı bozmanızda sakınca yaratabilir. Zeytinlik yapmak için izin yada görüş almanızı öneririm. Dava açıp şansınzı deneyebilirsinizde. Çverenizde sizinle aynı durumda olup dava açıp sonuçlananlar var ise araştırmanızı öneririm
Korunması gereken alanlar
a) Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar ve benzeri),
b) Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II. sınıf ile, özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı,
c) Sulak Alanlar: Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suların durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketinin çekilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler,
ç) Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları,
d) Bilimsel araştırmalar için önem arzeden ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türler ve ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlar.
Cevap: Taşlık ve Kayalık Arazi
Merhaba,
İlgilenip cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.
Arazi çetir diye tabir edilebilecek bir yer. Bahsettiğim bitkiler özel bir tür değil. Çevrede hemen her yerde, dağda, mera alanında bulunan bodur bitkiler. O yüzden onların koruma altına alınmış olabileceğini düşünmüyorum. Bu tür bitkilerin bulunduğu çoğu yer halihazırda imara açılmış ya da tarım alanı olarak belirlenmiş durumda.
Sizin yazdığınız olasılıklardan gidiyorum: Arazi tarıma elverişli değil, hiç bir şekilde içerisinde su yok, akarsu veya göl de bulunmuyor. Kıyı kenar çizgisine uzak; denizden yaklaşık 1 kilometre uzakta ve denizi görmüyor, denize daha yakında bulunan ve deniz gören aynı doğal özellikteki bitişik arazilerde villalar yükseliyor. Özel bir canlı türüne de ev sahipliği yapmıyor. Bölgede jeotermal veya herhangi bir yeraltı kaynağı bulunmuş değil. Araziyi denize dik giden dağ üzerinde bir yamaçta gibi düşünürseniz deniz tarafı konut alanı, yamacın alt tarafı tarım alanı, üst tarafı (tepe noktası ve dağın diğer yamacı) orman alanı, karşı yamaç ise mera alanı. Tek belirgin özelliği orman bölgesine sınır olması. Aynı durumda olan 2 parsel daha var ama sahiplerini bulamıyorum.
Burası orman ile diğer bölgeler arasında tampon bölge olarak ayrılmak isteniyor olabilir mi? Böyle bir şeyi engellememizin bir yolu var mıdır acaba? Ya da bölgenin neden bu şekilde işaretlendiği hakkında bilgiyi nereden alabilirim? Sonuçta ileride değer kazanır diye yatırım yaptığımız bir arazi ama çevredeki arazilerin hepsi değer kazanmış (imara açılmış veya açılmak üzere) iken biz böyle bir sorunla karşılaşmayı hiç beklemiyorduk.
Biliyorum çok soru sordum ve detaya girdim ama kafamı çok kurcaladığı için yardım alabilmeyi umuyorum.
Teşekkürler