Alacaklı iken borçlu oldum.
2011 yılında 20 ay çalışmış olduğum işyerinden çıkarıldım. Tazminatımı alamadığım için 9 arkadaşımla birlikte avukat tutup dava açtık. Davayı kazanmış olmamıza rağmen avukatımız alacaklarımızı şirketten tahsil edemedi. Karşı tarafta herhangi bir muhattap bulunmadığını söyledi ve yapılan masrafları bizden talep etti. O zamanlar durumum olmadığı için ödeyemedim. Biraz zaman geçtikten sonra icraya verdi ve benim 1.200 TL civarında olan borcumun 4500 TL olduğunu öğrendim. İcraya itiraz ettim ve sonrasında avukatım bana dava açtı. Avukatla anlaşmak için ofisine gittim herhangi bir indirim yapmadı ve yine ödeyemedim.Şimdi de karar geldi avukat kazandı. Avukatın bürosunu aradım ve borcumun 7880 TL olduğu söylendi. Benim bu durumda yapmam gereken nedir en mantıklı yol nedir ? 1200 TL olan borcun 8000 TL olması ne kadar yasal ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Alacaklı iken borçlu oldum.
5 yıllık bir alacak,
İşlemiş faizler,
Defalarca açılmış davaların masrafları
Avukatlık ücretleri
İstenen paranın ayrıntılarını bilip kalem kalem değerlendirmek gerek ama, hepsini üst üste koyduğumuzda 1200 liranın çok üzerinde olacağı aşikar. 8 bin lira bile bana çok abartılı gelmedi.
Faizler konusunda haklısınız ödenmedikçe arttı doğal olarak. Ama benim anlamadığım birkaç şey var. Mesela ben icraya itiraz ettikten sonra avukat bana dava açıyor ve bu davadan 1500 TL vekalet ücreti doğuyor. Bu neden bana yansıtılıyor ? Ben kendim dava açtığımda masrafını karşı tarafa yansıtamıyorum. Avukat bana dava açtığında neden onun vekalet ücretini ben ödemek zorundayım ?
Alıntı:
talip.42 rumuzlu üyeden alıntı
Faizler konusunda haklısınız ödenmedikçe arttı doğal olarak. Ama benim anlamadığım birkaç şey var. Mesela ben icraya itiraz ettikten sonra avukat bana dava açıyor ve bu davadan 1500 TL vekalet ücreti doğuyor. Bu neden bana yansıtılıyor ? Ben kendim dava açtığımda masrafını karşı tarafa yansıtamıyorum. Avukat bana dava açtığında neden onun vekalet ücretini ben ödemek zorundayım ?
Siz bana dava açsanız, avukatınızla 1500 liraya anlaşsanız ve bu parayı avukatınıza ödeseniz,
Dava sonucunda haklı çıksanız ve mahkeme de "1500 liranın davalıdan alınıp davacıya verilmesine" diye karar verse,
ben 1500 lira veririm
ve bu parayı AVUKATINIZ alır.
Yani avukat hem savunduğu kişiden, hem de DAVAYI KAZANIRSA karşıdan para alır.
Sizin örneğinizi buna göre değerlendirin.
Benim anlatmak istediğim şu : Avukat bana 1200 TL olan borcumun 4500 TL olduğunu söyleyince bu borca itiraz ettim. Ve avukat bunun akabinde "Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle" diye bana dava açtı. Bunun 1500 TL vekalet ücreti varmış. Bundan bahsediyorum neden benden alınıyor derken. Ben işyerine dava açtığımda da vekalet ücreti var buna itiraz etmiyorum evet benim ödemem gerekiyor. Ayrıca bizim avukatımız işyerine dava açtığımız bu iş mahkemesini kazandı. Kazandı ama alamadı karşıdan.
Alıntı:
talip.42 rumuzlu üyeden alıntı
Kazandı ama alamadı karşıdan.
Emin misiniz?
Bence almıştır.
Alıp almayacağına hakim karar verir. Hakim bu yönde bir karar vermediyse alamaz ama muhtemelen vermiştir. Avukat bunu aldığında da sizin haberiniz olmamış olabilir.
İşte biz de bundan şüpheleniyoruz ama alınamayacağını söylüyor. Şirketin faal olmadığını karşıda muhattap bulamadığını söylüyor. Borçlu şirket diyor. Şahıslara birşey yapamayız diyor. Davayı kazandığına dair karar var elimizde. Ama dediğim gibi şirket yok muhatap yok diyor. Ben zaten artık pes ettim ve bugün itibariyle avukatla anlaştık. Borcumuzu ödedik. Ben tazminat alacağımı alabilir miyim ?
Bir dava için bir avukatla anlaşır, davanızda sizi temsil etmek üzere vekalet verirsiniz ve bu anlaşma karşılığında bir ücret belirlenir.
Davanızı kazansanız da, kaybetseniz de, o davadn vazgeçseniz de, anlaştığınız o ücreti avukatınız almaya hak kazanır.
Bunun yanında davayı kazanan avukatınız davalı taraftan da bir karşı vekalet ücreti almaya hak kazanır.
Davanızın kazanılmış ama tazminatlarınızın tahsil edilememiş olması avukatınızın vekalet ücreti almasına engel teşkil etmez.
Avukatlık ücretini ödememeniz neticesinde alacağının tahsili için açtığı davayı kazanması sonucunda karşı vekalet ücretini almaya hak kazanmış. Bahsettiğiniz veklet ücreti sadece 2.dava için karşı vekalet ücretimidir, yoksa mahkeme masrafları dahil toplam miktarmıdır bilemiyorum ama avukatınızın bu ücreti almasında yasal olmayan bir taraf yok.
Kazandığınız tazminat davanız sonucunda alacaklı olduğunuz şirket artık faaliyette değilse, doğal olarak size ödeme yapacak bir işyeri bulunmadığından, tazminatınızı alabilme şansınız da kalmıyor.
Alıntı:
Ben tazminat alacağımı alabilir miyim
İşyeriniz artık faaliyette değilse, alamazsınız.