hesabıma yatan paradan vergi çıkarmı?
Merhabalar patronumla yapmış olduğumuz noter onayı olmayan kağıt üzerinde ikimizin şartları ve imzaları olan sözleşme uyarınca
proje primi olarak hesabıma bu ay 15 bin tl yatırılacak
bu prim üzerinden herhangi bir vergi çıkacak mıdır?
yada benim herhangi bir bildirimde bulunmam gerekirmi?
ayrıca patronun bildirimde bulunduğu takdirde benden vergi kesilir mi?
Cevap: hesabıma yatan paradan vergi çıkarmı?
Siz ona bir "iş" mi yapmış oluyorsunuz yoksa yanında çalışmış mı oluyorsunuz?
Yani sizin sigortanızı ödüyor mu? Maaşınızı bankaya yatırıyor da bu 15 bin lira maaş dışında bir prim mi?
Eğer sigortanızın ödendiği, maaşınızın bankaya yattığı bir işte çalışıyor ve bu 15 bin lira ikramiye / prim olarak ödeniyorsa patronunuz bunun vergilerini zaten ödeyecek. Net anlaşmadıysanız bankaya yatıracağı miktar 15 bin liranın vergileri kesilmiş hali kadar olacaktır. Net anlaştı iseniz, vergileri patron bu 15 bin lira dışında ödeyecektir.
Eğer orada maaşlı sigortalı çalışan değilseniz, bu durumda "patron" değil, "müşteri" den bahsetmek gerekir. Yatan para da "prim" değil, "işin ücreti" olacaktır.
maaşlı sigortalı çalışanım maaşımı bankadan değil elden olarak alıyorum bunun için maaşımı elden aldım diye kağıt imzalıyorum.
sözleşme 1 yıl işten çıkmamayı kapsıyordu proje primiydi ve 1 yıl sonunda çalışana proje primi 15 bin tl olarak yazılıdır.
burada net yada başka bir şekilde yazmıyor.
imzalarken elden nakit ödeme yapacaktı ama ödeme dönemi gelince bankaya yatıracağını söyledi.
ilginiz için teşekkür ederim
Bana kalırsa sizin kafanıza takmanız gereken tek şey, primin brüt mü net mi olduğudur. 15 dedin, 15 yatırmalısın deyin. Bankaya yatan para üzerinden vergi vermeniz gerektiği kanaatinde değilim. Ama bu parayı patronun ya da işyeri şirket ise şirketin yatırması gerek. Bir başkası üzerinden yatırılırsa durum karışık.
Ayrıca yatırılan parada açıklama olarak ne yazdığına da dikkat edin.
Para yattıktan sonra sonucu burada paylaşırsanız yorumlara devam edilir sanırım.
para hesabıma 15 olarak yatırılacak açıklama kısmına ne yazdığını kontrol ederim hesaba yattıktan sonraki durumu yazarım.
Şenol Bey cevaplarınız için çok teşekkür ederim bana çok yardımcı oldunuz
15 bin tl hesabıma yattı herhangi bi sorun olmadı
şu tarihte imzalanan proje primi diye açıklama belirtilmiş
bu durumla ilgili herhangi bir olay olursa tekrardan yazacağım ilginiz için tekrardan teşekkür ederim.
Bence boşuna telaş yaptınız. İşvereniniz bence sadece kendisini garantiye almak için böyle yaptı.
Bu paranın vergisinden siz sorumlu değilsiniz. Rahat olun. İşvereniniz onu ayarlamıştır.