Bilgisayar Oyunu için yapılan silah tasarımındaki resim
Oyun satış sitesinde satın aldığım oyunlardan birinde özel silah tasarımı yapılabilmekte. Bu tasarımlar ilk önce oylamaya sunuluyor ve o siteye üye olan herkes oy verebiliyor. Sonrasında ise satışa sunuluyor ve 0,10 kuruştan 1.500 TL'ye kadar fiyat alabiliyor. Hatta belki de daha fazla fiyat alabiliyor. Yaptığım bir tasarım üzerinde bir ejder resmi var. Ancak bu resmi Google arama motorunda ayarlardan "Lisansla filtrelenmemiş olan resimler" olarak aratıp buldum. Yani resmin lisanslı olduğunu zannetmiyorum. Zaten resimdeki ejderin sadece baş kısmını ve bazı boş alanlarını kullandım, aynı zamanda resimdeki ejderin ağzından çıkan alevin üzerine biraz ekleyip ve resim boyutlarını değiştirerek kullandım. Ancak yine de içimdeki şüpheden kurtulamıyorum. Resim veya fotoğrafları kesip, renkleriyle oynayıp ve üzerinde değişiklikler yaparak dava açılmasından kurtuldum mu yoksa bunlar bir işe yaramaz mı? Aynı zamanda ejder resmi de muhtemelen photoshop ile tasarlanmış bir resim. Yani kısacası bu resim yüzünden bir sorun yaşar mıyım emin değilim. Burada belki bir cevap bulurum.
- Son Düzenleme: Aynı zamanda kullandığım resim birçok sitede kullanılmakta. Duvar kağıdı sitelerinde, forum sitelerinde vb...
Cevap: Bilgisayar Oyunu için yapılan silah tasarımındaki resim
Bu silahın bir de bir aslan fotoğraflısını yapıyorum ve bunun gibi birçok tasarım yapmayı düşünüyorum. Bu konuda nelere dikkat etmem lazım? Resmin tamamını kullanmamayı, üzerine eklentiler yapmaya, vb... şeylere dikkat etmem yeterli mi? Size de zahmet veriyorum ama böyle sıkıntılarla karşılaşmak istemiyorum. Cevabınız için de teşekkür ederim.
Aslanin kafasinini herhangi bir telif hakki olmaz, sonucta gercekten boyle bir hayvan var ve bunun kafasinin sekli belli. Sizinde bu tarz cizimler yapmanizda sorun yok. Ejderha vs fantastik karakterler hayalgucu urunu oldugu icin bunlarda eger birinden esinlendiyseniz bu daha kolay belli olur ve uzerinde hak iddia edilebilir. Ozellikle oyun karakterleri icin dikkatli olun.
Bir resimin uzerinde oynamalar yapip onu ozgun tasarimmis gibi sunmaniz uygun degil. Teknik incelemeyle de bu tespit edilebilir. Ancak telif haklari alinmadigi icin vs surec uzun olur kimse ugrasmaz. Ama olurda esinlediginiz bir karakter ciddi bir getiri elde eder, populer olur vs o zaman esinlendiginiz kisi dava acabilir. Sonucu ile ilgili birsey soyleyemem cok teknik bir konu incelenmesi gerekir. Her iki taraf icinde sorunlu.