Asgari ücretten düşük maaş ödenmesi nedeniyle iş akdi fesh edilebilir mi?
Merhaba,
İşveren 10'dan az işçi çalıştırdığı için maaşları elden ödeyebiliyor ancak bu ay ödediği maaşta görülmüş ki maaş 1300 lira değil. İşçisi itiraz edince sözlü olarak da 1300 tl vermeyeceğini ifade etmiş. Sigortayı ise sorunsuz ödüyor işveren.
Maaş elden alınıyor ve başka kimse de şahitlik yapamaz, çünkü bilmiyor durumu. İşçi tazminatını alıp nasıl çıkabilir işten?
Cevap: Asgari ücretten düşük maaş ödenmesi nedeniyle iş akdi fesh edilebilir mi?
İşçinin tam zamanlı is sözleşmesi var mi? Muhtemelen maaş öderken 1.300 TL aldım diye imza isteyecektir. Kesinlikle alınmayan miktar için imza atılmamalı. Bu haklı fesih nedenidir, yani işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Noterden gönderilecek bir fesih bildirimiyle sözleşme işçi tarafından fesh edilmelidir. Ancak işverenin kıdem tazminatını ödeyeceğini sanmam, bunun için is mahkemesinde alacak davası açmalı isçi. İşveren tam ücret ödediğini ispatla yükümlü, ispat edemezse tazminata hükmedilir.
Cevap: Asgari ücretten düşük maaş ödenmesi nedeniyle iş akdi fesh edilebilir mi?
Maaş ödemesi hangi tarihte yapıldı?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Maaş ödemesi hangi tarihte yapıldı?
29 ocakta ödenmiş. Ne olduğunu göstermediği bir kağıda hızlıca imza attırıyormuş işveren.
Alıntı:
s2o2 rumuzlu üyeden alıntı
29 ocakta ödenmiş. Ne olduğunu göstermediği bir kağıda hızlıca imza attırıyormuş işveren.
Ne olduğunu göstermediği mi?
Belki de 100 bin liralık senettir onların her biri.
"Görmediği" bir kağıda senet atmak büyük cesaret...
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Ne olduğunu göstermediği mi?
Belki de 100 bin liralık senettir onların her biri.
"Görmediği" bir kağıda senet atmak büyük cesaret...
Adının soyadının yazdığı, çizelgeye benzer bir şeymiş. Aksi bir adammış işveren, insan ekmek kaygısına düşünce katlanıyor demek ki.
O imzayı vermişse borçlu çıkmaz inşallah kimbilir neye imza attırdı. Yapacak şey bundan sonra imzalanacak evrakı kontrol edip gerçeğe aykırı hicbir rakama imza atmamak. Ancak bu şekilde dediğim yolu izlemek mümkün. Zaten asgari ücret zamlı olarak ilk defa bu ay ödendi.
Alıntı:
xyxcyp rumuzlu üyeden alıntı
O imzayı vermişse borçlu çıkmaz inşallah kimbilir neye imza attırdı. Yapacak şey bundan sonra imzalanacak evrakı kontrol edip gerçeğe aykırı hicbir rakama imza atmamak. Ancak bu şekilde dediğim yolu izlemek mümkün. Zaten asgari ücret zamlı olarak ilk defa bu ay ödendi.
Uzun yıllardır çalışıyor, öyle bir durum olmaz. Bir daha ki ay imzalamasın diyeceğim de nasıl kanıtlayacak eksik verdiği için imzalamadığını? İşveren ''ben 1300 verdim, o almadı ve imzalamadı'' derse aksi nasıl kanıtlanacak?
Ben olsam once parayi alır sonra ... tl aldım diye imza atardım. Kimse gerçeğe aykırı bir evraka imza atmak zorunda değil. Bence mahkemede işverenin ben ödedim ama işçi imza atıp parasını almadı demesi kabul görmez. Farklı görüşleri de merak ediyorum. Ben yapın ya da yapmayın demem ama ben olsam imzayı atmaz ya da aldığım gerçek rakamı yazarak imzalar, akabinde noterden hakkı fesih yapıp ertesi gün dava açardım. Ama tabi bunu yapmak için işi bırakıp gitmeyi göze almak gerek. Birde hukuki süreci hemen başlatmak gerekli, bunu kendi başınıza yürütebilecek ve takip edebilecek hukuk bilgisi, yoksa şayet avukat vekalet ücreti ödemek, alacak miktarına göre değişen dava harcını peşinen ödemek gerekir.