İşyerinde hırsızlık suçuyla iftira atilmasi
mrb 3yildir bir mağazada satış danışmanı olarak çalışmaktayım.son 2aydir yeni personellere haklarını şut izinlerini,is arama izinlerini vs sürekli bilgiler verdigimden bölge muduruyle aram pek iyi değildi.her çıkan sorunlarda hep bana hesap sorulup ben 10gun mağazada yokken dahi kasada olan açıktan haber vermeden benimde maasim kesilmiş,2015 yıllık iznim dahi hala kullandirilmamis her fırsatta üzerime gelip kendi isteğimle istifa etmemi istiyorlardı.2gun öncede tüm personellerin yapabileceği bir işlem olan "yapılan satışlar silinmiş özellikle nakitler ve bu mağazada en uzun çalışan sensin,diğer personeller bunu yapmaz"diyerek fişleri silip hırsızlık yapmakla suclandim.ellerinde benim yaptığına dair hiçbir görüntü,para alırken yada fiş silerken gören yok ve daha once haksizyere cikan arkadaslarimda bana sahitlik yapabileceklerini soyluyorlar.yanı sadece sen yapabilirsin ancak diyerek suclaniyorum.tüm haklarımı almak istiyorum sizce bisi ispat etmeden beni çıkarma maasimi kesme hakları varmı?
Cevap: İşyerinde hırsızlık suçuyla iftira atilmasi
665 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığın Bölge Müdürlükleri kapatılmış, İş Kur İl Müdürlüklerinin ismi Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak değiştirilmiş, Bakanlık bölge müdürlükleri tarafından yürütülen iş ve işlemler Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine devredilmiştir. Bu nedenle, daha önce Bakanlık bölge müdürlüklerine yapılan başvuruların, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine yapılması gerekmektedir.
Ancak, öncesinde kafanızdaki sorularin netlik kazanması için170-Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi nizi aramanızı tavsiye ediyorum.
Böyle bir iddiayla tazminatsız fesih yoluna gidebilirler ancak sizin açacağınız davada ispat yükü işverene ait olcaktir. Böyle bir iddiayı mahkemede kanıtlamak zorundadırlar. Maaş kesintisine gitmeleri halinde yine is mahkemesinde dava açma hakkınız var, işveren iddiasını yine ispatla yükümlü.
Hırsızlık suçundan ceza almadığınız sürece işveren haklı fesih yapamaz. Yaparsa dava yolu ile haklarınızı talep edebilirsiniz.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Hırsızlık suçundan ceza almadığınız sürece işveren haklı fesih yapamaz. Yaparsa dava yolu ile haklarınızı talep edebilirsiniz.
Sözüm meclisten dışarı, velev ki bir çalışan hırsızlık yaptı, mahkeme sonuçlanana kadar haklı fesih neden yapılamaz? Şirket hırsızlık yaptığını düşündüğü çalışanına birde tazminat mi ödeyecek?
EKsik yazmış olabilirim. Alenen hırsızlık yapan birini tabiki işten çıkarabilirsiniz. Ama bunu isbat etmeniz gerekir. Bununla ilgili ayrıca ceza davasında işçi beraat ettiyse bu yapılan fesih haklı fesih olmaktan çıkar.
Hırsızlık yaptığını düşündüğünüz ama isbat edemediğiniz bir işçiyi bir sebeple çıkarabilirsiniz ama haklarını ödersiniz. Her şüphelendiğiniz yada varsayımla bu çalmıştır dediğiniz işçiyi işverenler çıkarabiliyor olsaydı herkes bu yola başvururdu değilmi?
T.C.YARGITAY HUKUK DAİRESİ 9
Esas No.1998/6460Karar No.1998/5644Tarihi24.03.1998
ÖZET
PARANIN DAVACI TARAFINDAN ÇALINDIĞI KANITLANAMADIĞINDAN, FESHİN HAKSIZ OLDUĞU SONUCUNA VARILARAK İHBAR VE KIDEM TAZMİNATI İSTEKLERİ KABUL EDİLMELİDİR.
Teşekkür ederim goruşlerinz için zaten 2hafta önce 170e 2015e ait yıllık iznim verilmiyor ve sürekli üzerime mobbing uygulanıyor diye şikayette bulunmustum herşeyi planladılar aslında
- - - Updated - - -
İspatlayamadan tazminatsız cikarirlarsa dava acicamda 2personelede hiçbirşey görmelerine rağmen sizde mağazada olduğunuzdan şahit olarak imza atın yoksa sizin ustunuze kalır diye şahit olarak imza artırmışlar bu biseyi degistirirmi
Alıntı:
Emine000 rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkür ederim goruşlerinz için zaten 2hafta önce 170e 2015e ait yıllık iznim verilmiyor ve sürekli üzerime mobbing uygulanıyor diye şikayette bulunmustum herşeyi planladılar aslında
- - - Updated - - -
İspatlayamadan tazminatsız cikarirlarsa dava acicamda 2personelede hiçbirşey görmelerine rağmen sizde mağazada olduğunuzdan şahit olarak imza atın yoksa sizin ustunuze kalır diye şahit olarak imza artırmışlar bu biseyi degistirirmi
İmzalarının arkasında dururlarsa değiştirir. Ortada bir hırsızlık var ve iki kişi sizin yaptığınızı söylüyor. İşveren bu şeklide hırsızlığı isbatlamış oluyor. Siz dava açsanızda sizin aleyhinizde şahitler var. Fakat o şahitler baskı altında işlerini kaybetmemek için zorla imzalatıldığını söylerlerse durum değişir.
bence parmak izi yoksa kamera kaydı o an sizin resminizi gösteren bir foroğraf yoksa bişery yapamazlar.sadece tek tanıkla bence ceza veremezler.
ozaman herkes birbirini göstersin buydu desin işin içinden çıkılmaz.somut delil olmalı
Hayır durmuyolar imzalarının arkasında hatta yanlış anlatılmış bunlara sadece o gün bulunduklarından atiyolar sanmislr ve şuanda bu tutanağa şahitlik yapmaktan vazgeçtiler size sorum vazgeçtiklerini dair yeni bir dilekçemi yazilacak bende onu tekrar yollasam yoksa karakolda yada noterde mi yazdiralim gerek varmı diyorlar vazgectik şahit değiliz diye