İkinci el satın aldigim telefon
Selamlar, inşaallah doğru bölüme açmışımdır konuyu.
İnternette bulduğum telefondu. Sahibini arayıp anlaştık ve evine gidip telefonu aldım. Alırken satıcıya güvendiğim için imzalı yazı almadım ve imei kontrolü yapmadım.
Telefonu yurt dışından aldığını ve pasaport kaydı yaptırdığını söylemişti.
Birkaç gün sonra telefona, telefonun kayıt dışı olduğu ve kapanacagi mesajı geldi. Hemen aldığım kişiyi aradım.
İmkanı yok dedi. Benim sana sattigim telefonun imei şu dedi ve kayıtlı olduğuna dair kanıt gösterdi. Ama benim senden aldığım telefonun imei si söylediğin değil dedim.
Ozaman beni suçladı telefonu yada imei i degistirmissin dedi. Bazı konuşmalardan sonra kendisi benim davet ettiğim yere geldi. Telefona baktı. Bu telefonun altında çizikler var benim değil yalancısın sen dedi ve istersen beni polise yada savcıya ver deyip gitti.
Elimde aldığım telefon ve kutusu var. Telefonun kutusundaki imei adamin kayitli imei si ama telefon baska. O kutunun telefonu degil. Orjinal imei li baska bir telefon bu.
Umarim derdimi anlatabilmisimdir. Hatali olan benim. Saticiya guvendim. Evini, meslegini, adini soyadini biliyorum. Yaptigi meslege ve gorunumune bakildiginda yalanci biri olmasi zor gibi ama oluyormus demekki.
imei takibi mi yapilmali, ne yapilmali bilmiyorum. Bana bir yol gosterin lutfen. Aldigim telefon da calinti falan cikarsa naparim ben.
Cevap: İkinci el satın aldigim telefon
Simdi oncelikle soyle cvpvereyim yildiz kare 06 kare ye tusladiginizda cijazin imesi ekranda gorunecektir model ne olursa olsun bu sabittir ekranda gorunen ime ile telin arkasindaki ime aynimi bakmalisin eger farkliysa telin kasasi degismistir bu nedenle ime kutuyla ayni cikmamaktadir eger ekrandaki ime kutuyla ayniysa kisiden aldiginizi ispat edersiniz ve iade edersiniz polise suc duyurusunda bulunursunuz gelelim calinti cikarsa telefon simkart taktiginda kisa smsle bilgilendirilirsin ve teli en yakin karakola teslim etmen istenir teli teslim edersin ve durumunu izah edersin calindigi gun baska yerde oldugunu ispat edebilirsen hakkindaki suclamada duser teline bir bak ve yaz istersen sonucu
Telefonun arkasindaki imei ile *#06# de çıkan imei aynı. Yani orjinal.
Karakola gittim. Durumu anlattım. Polis bana tib i arattı. Ordan telefonun çalıntı olmadığını öğrendik.
Telefonu aldığım kişi hatrı sayılır bir üniversitede profosor. Poliste, bizde, durumu anlattığım kişilerde şaşırıyor bu duruma.
Polis, istersen ifadeni yaz hemen savcıya yollayayım dedi. Savcıdan gelecek doğrultulara gore hareket ederiz dedi. Ama bu süreç biraz uzun ve senin için sıkıntılı geçebilir dedi. Mahkemeye git-gel vs. Madem çalıntı değil, pasaport kaydı yaptırıp kullan dedi. Yada suç duyurusu yap, sen bilirsin dedi.
Bende kararsizim, sanırım kayıt yaptıracam bi pasaport bulursam.
İlgin için saol Den_sonra .
telefonda bi sıkıntı yok telefon kapanmaz.Yasal takip mesajları yanlıslıkla da gönderiliyor bana da defalarca geldi
Tib i aradım polis eşliğinde.
Telefonun kayıt dışı olduğu söylendi.
Ayrıca konuyu düzgün okumadın heralde.
Benim iyi niyetim ki siz buna saflık,enayilik diyebilirsiniz; kullanılarak hiç alakasız bir telefon satıldı bana.
Buda bana ders oldu.
Alıntı:
ozan.y rumuzlu üyeden alıntı
Tib i aradım polis eşliğinde.
Telefonun kayıt dışı olduğu söylendi.
Ayrıca konuyu düzgün okumadın heralde.
Benim iyi niyetim ki siz buna saflık,enayilik diyebilirsiniz; kullanılarak hiç alakasız bir telefon satıldı bana.
Buda bana ders oldu.
Tecrübelerin maliyeti büyük olur çoğu zaman.
Kayıt için ödeyeceğiniz 100+ lira ile bir pasaport bulma karşılığında kazandınız bu tecrübeyi.
Bir şey yapmaya çalışmanız anlamsız. Kutudaki IMEI bile aynı olsa sonuç değişmez.
O telefonu söz konusu kişiden aldığınızı ispatlamanız gerekir ki, sizin ifadeniz dışında bir kanıt yok.
Kanaatimce bunu tecrübe maliyeti sayarak sineye çekmeniz.
Bir dahaki sefere de muhakkak bir kağıda telefon IMEI si yazıp karşıdan da imza alacaksınız bu tecrübenize göre...
İlginiz için teşekkürler Şenol Eker,
Telefonu aldiğimda yanimda bir arkadaşım vardı. Yani şahit olarak.
Dediginiz gibi tecrübe edinmiş olduk.
Bu konunun üzerine gitsem, 2 karakoldanda polisler; egerki savcı, adamın sana sattım dediği telefonun imei takibini isterse iş aydınlanır ve satıcı büyük sorunlarla karşılaşır dedi. Lakin polislerde dediginiz gibi sineye çek tavsiyesi verdi. Hayırlısı Allahtan.
Siz kimden aldığınıza eminseniz, sıkıntınız yoksa yine de bir yol var aslında.
Kutu üstündeki IMEI ve elinizdeki telefonun IMEI'si ile kullanılmış telefon numaraları tespit edilebilir.
Eğer elinizdeki telefona meşhur kişinin kartı takıldı ise bu bilinir.
Sizin kartınız kutuya ait telefona takıldı ise bu bilinir.
Siz bu iki IMEI'ye MCKS'den baktınız mı? Kutu üstündeki "yolcu beraberi" mi? Bu telefonu şu anda kim kullanıyor, o da bulunabilir.
Ayrıca telefonun kasasında (kutusunda değil) bataryanın altında IMEI olur. O hangsine uyuyor?
Mcks nedir bilmiyorum. Nasıl bakilcaksa bakarım hemen.
Kutu üstündeki imei yolcu beraberli olarak adamın adına kayıtlı.
Telefon kasasındaki imei kutudaki değil. Kasadaki imei ile *#06# deki imei aynı.
Satıcı ısrarla ben sana kutudaki imei olan telefonu sattım demişti. Ve gelip telefonu gördüğünde bu, benim sana sattigim telefon deyil dedi :)
Benimkinin altlarında çizik yoktu dedi.
Mcks olayına bakayım şimdi. Teşekkür ederim.