Elimde var olan veraset ilamı ile tapu dairesine başvurursam, ölen kişinin tapu kayıtlarını öğrenebilir miyim ?
Printable View
Elimde var olan veraset ilamı ile tapu dairesine başvurursam, ölen kişinin tapu kayıtlarını öğrenebilir miyim ?
Öğrenebilirsiniz.
Peki hissedar olan birinin elinde veraset ilamı yoksa nasıl öğrenebilir ?
Yada veraset ilamını başkası çıkardı ise biz tekrardan noterde çıkarabilir miyiz ?
Bu konuda çok tartışmalar olmakla birlikte;
Benim deneyim ve hukuki görüşüme göre 4721 s. TMK'nun 1020. maddesine dayanarak dileyen herkes dilediği gayrimenkulun tapu sicilindeki kayıtları öğrenebilir, kendisine gösterilmesini isteyebilir.
Söz konusu gayrimenkulle bir şekilde ilgisi olduğunu beyan etmesi yeterlidir. Örneğin satın almayı düşününüyorum gibi. İspata da gerek yoktur. Belirttiği gerekçenin inandırıcı bir gerekçe olması yeterlidir.
Bunun tersini savunan meslektaşlar ve tapu görevlileri bence yasa maddesini yanlış yorumlamaktadırlar.
Elinizde veraset ilamı yoksa hiç bir işlem yapamazsınız,
veraset ilamının bir örneğini noterden alabilirsiniz.
Haklı olabilirsiniz sn.hakkarili arzuhalci,
ama buradaki mevzuu ada , parsel no belirtilerek özel bir yapının durumu değil, bir kişi üzerine kayıtlı tüm gayrimenkullerin dökümünü öğrenmek olunca, o kişiye ait olan yakınlığın ıspatlanması gerek öyle değil mi?
Aksi halde, herkes bir tapu dairesine girip gözüne kesitridği birinin üzerine kayıtlı tüm varlıkları öğrenip, can sıkıcı durumlara vardırabilecek yollarda kullanabilirdi , yanılıyormuyum?
Ben tapu dairesini aradım, hiçbir şekilde veraset ilamı olmadan bilgi veremeyiz dedi. 2 Tapu dairesi de aynı şekilde söyledi.
Cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum bu arada.....
İyi günler dilerim.
Sayın Kırcalı,
Haklısınız. Ben de kişiden gayrimenkule değil, gayrimenkulden kişi bilgilerine ve tapu üzerindeki şerhlere ulaşmayı kasdetmiştim.
Aslında kanun koyucu 1020. maddeyi düzenlerken bir hata yapmış ve bu da çok tartışmalara ve değişik yorumlara yol açtı bugüne kadar. Bir taraftan tapu sicilindeki bilgileri bilmediğimi iddia edemeyeceğim, diğer taraftan bu tapu sicili bana gösterilmeyecek. Böyle şey olmaz.
Tapu müdürlüklerince kanun metninde geçen "inanılır kılma" ifadesi çoğu kez "ispatlama" şeklinde algılanıyor ki, bu da yanlış.
İspat için belge, tanık vb gerekir. Bir şeyi inanılır kılmak demek, beyan edilen bir şeyin olabilir ya da olamazlığına karar vermek demektir.
Tabi bunlar şahsi görüşlerimdir. Uygulamada tapu müdürlüklerinden bu tür bilgileri almak pek mümkün olamamaktadır.