Su akıtan boş dairenin zorla açtırılması
Merhaba,
Apartmanımızda bir komşumuzun evindeki tesisat problemi yüzünden alt katına su akıyor. Üst kattaki komşumuz evinde oturmuyor ve daireyi boş tutuyor. Arızanın ne olduğunu tespit edilmesi için, alt komşunun masrafları belli bir bedele kadar ödemeyi kabul etmesine rağmen, inat ederek daireyi açmıyor.
2 yıldır arıza giderilemiyor.
KMK 23.madde gereğince alt komşu Sulh Hukuk mahkemesinde dava açmalıymış.
Ne var ki, danışılan bir avukat tarafından böyle bir dava açıldığında bilirkişi gelmesinin bile 1 yıla yakın zaman alacağı, davanın sonuçlanmasının çok uzun süreceği belirtildi. Su akıntısı artık dayanılmaz hale geldiğinden bu kolay görünmüyor.
Alternatif olarak; yönetim kurulunun alacağı kararla mal sahibine noterden kapıyı açması yönünde ihbar gönderilmesi, açılmazsa çilingir ile kapının açılması, tamiratın yapılması önerildi.
Kanunda böyle bir imkan var mıdır?
Varsa, b durumda iki sorun var;
1. Mal sahibi evime girdiler diye dava açabilirmiş,
2. Tamirat bedeli çok yüksekse bunu mal sahibinden nasıl alacağız?
Yönetim olarak komşumuzun daha fazla mağdur olmasını istemiyoruz, ne yapmamızı öneririsiniz?
Teşekkür ederim.
Cevap: Su akıtan boş dairenin zorla açtırılması
Araştırdığım kadarıyla Sulh hukuk mahkemesinden tespit talebinde bulunup tepit yapıldıktan sonra Eve girip gerekli tamirleri yaptırabilmek için akabinde tedbir talebinde bulunun. Hakime durumun aciliyeti anlatılırsa dosya üzerinden tedbir kararı verebilir.
Daire boş ve kullanılmıyor demişsiniz. Benzer bir durum yaşadım. Daire boş ise neden binanın girişinden o daireye ait olan su sayacının vanasını kapatmıyorsunuz. Er yada geç daireye oturan olacaktır. Daire aktif kullanıma geçtiğinde ve vana açıldığında O zaman sorunu oturan kişi ile çözebilirsiniz diye düşünüyorum. Çözemez iseniz bile Böylece yasal süreç te devam ederken su akma sorunu nu geçici olarak durdurmuş olursunuz.
ceceli341, Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim, komşumuza aktarıyorum. Bu durumda önemli olan ilk tespitin hızlı yapılması olacak.
Gizemliyolcu, haklısınız, denedik tabi ki bunu ancak çözüm olmadı. Muhtemelen üst katlardan gelen su,bir şekilde bu evden sızıyor, ne olduğunu tespit etmek için zaten usta sokmak istiyoruz ama giremiyoruz.