-
Otopark paylaşimi
Merhaba,
10 daireli apartımanda 5 daire bir kişiye ait ,diğer 5 daire ayrı ayrı kişilerin,bu 5 er daire toplamları eşit arsa paylarına sahip.Apartıman otoparkı 4 arabalık ,5 daire sahibi benim arsa payım 1/2 olduğundan 5 dairem karşılığı 2 arabalık yeri devamlı kullanma hakkım var ve diğer 2 araçlık yeri farklı 5 dairenin aralarında anlaşarak kullanması gerekir demekte(bence haklı),tek daire sahibi olan kişilerden ikisi ise ,hayır araba sahipleri otoparkı sırasıyla kullanır demekte.Kesin bilen birinin bu durumda doğru olanı kanun maddesiyle birlikte açıklamasını rica ederim.
saygılarımla
-
Cevap: Otopark paylaşimi
Burası tapuda ve projede otopark alanımıdır?
-
EVET projede resmi otopark alanı ,ancak 4 araba sığıyor.
şimdi farkına vardım,10 daire sırayla kullanmaya kalksa 5 daire sahibine hergün için yine 2 arabalık hak düşüyor.
-
Sayın ceceli341
sorunuza cevap verdim.sizde devamı yok mu?
saygılar
-
Sorumu tam detaylarıyla birkere daha sormak istiyorum.
10 daireli apartımanda 4 adet araba koyabilecek büyüklükte resmi otopark var.
5/100 arsa paylı 1 daire A kişisine ait fakat kiracı oturuyor.
5/100 arsa paylı 1 daire B kişisine ait fakat kiracı oturuyor.
10/100 arsa paylı 2 daire C kişisine ait fakat kiracı oturuyor.
10/100 arsa paylı 1 daire D kişisine ait kendisi oturuyor.
10/100 arsa paylı 1 daire E kişisine ait kendisi oturuyor.
10/100 arsa paylı 1 daire F kişisine ait kendisi oturuyor.
10/100 arsa paylı 1 daire G kişisine ait fakat A kişisinin intifa hakkı var(kullanma hakkı) .fakat kiracı oturuyor.
15/100 arsa paylı 1 daire A kişisine ait kendisi oturuyor.
15/100 arsa paylı 1 daire H kişisine ait kendisi oturuyor.
Haftalık olarak düşünülürse Bu dairelerin kanuni olarak otoparkı kullanma hakkı (sırası)nasıl olabilir.
Ben bir avukata danıştım.Kendisi her dairenin eşit olarak otoparkı kullanma hakkı var olduğunu belirtti.Kiracı mal sahibi farketmez,yani 10 daire sıraya konacak her hafta 4 daire hak sahibidir dedi.Hakkını ister kullanır,ister kullanmaz,istersede hakkını başka dairenin kullanımına verir veya vermez diye belirtti.(kiracı kullanmıyorsa buna daire sahibi karar verir)
Buradaki hukukçularında görüşlerini almak istiyorum.Aynı görüştelermi?Farklı görüş belirtecek hukukcu varmı?
saygılarımla
-
Herkese eşit otopark alanı yok ise buna çözüm bulmak zor. Ortak alanlardan herkes arsa payı oranında kullanma hakkına sahiptir. Bağımsız bölümü kullananlarda(kiracılar) aynı hakka sahiptirler.
Bu hak oy birliği olmadan öyle yada böyle sınırlanamayacağı görüşündeyim. İlk giren kullanır metodu yada otopark dışında bir alan yapmak(çocuk oyun alanı vs gibi) en iyisi.
Oy çokluğu ile karar vermek diğer bir malikin ortak alanları kullanma hakkını elinden almaktır ki buda yasal değildir.
Bizim apartmanımızdada park alanı bağımsız bölüm sayısının üçte biri kadar. İlk gelen girer. Kalanı sokakta boş bir alana yada otoparka park eder.