limited şirket borcundan dolayı ortakların sorumlulukları nelerdir?
Merhaba,
Benim eşimin sonradan %50 hisseyle ortak olduğu bir ltd şirketi şuanda borç yüzünden kapanmak üzere, iflas davası açmak için uğraşıyorlar.
Şirketin borcu 8 milyon civarında ve eşim bu borcu yılbaşı günü öğrendi daha önceki işlemlerden hiç bir haberi yoktur. Şirketin ve eşimin hiç bir mal varlığı bulunmamaktadır. Vergi borcu dışında olan banka çek senet borçlarından dolayı ne kadar sorumlu olur. Hapis cezası var mıdır. Eşim şirkette müdür değil sadece hisse sahibidir, İflasın kabulü halinde eşim işe girmek isterse maaşına haciz konulur mu? Eşim hissesini başkasına devrebilirmi.
Cevap: limited şirket borcundan dolayı ortakların sorumlulukları nelerdir?
Yeni TTK m. 573/2
hükmünde “Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt
ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörü-
len ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler”
şeklinde düzenlenerek ortakların şirket borçlarından sorumlu olmadıkları
açıkça ifade edilmektedir.
Eşiniz herhangi bir ek sözleşme yapmadıysa ve sermaye taahhütlerini zamanında yerine getirdiyse, sadece sermayesi kadar sorumludur.
avukatlık mesleğine mensup olmadığımı, sitede yapmış olduğum cevap niteliğindeki yorumlar şahsi araştırmalar sonucunda elde edilmiş bilgiler olduğunu ilanen belirtmek isterim.
Şirket borcundan dolayı ortakların sorumluluğuna gidilemez. Ayrıca karşılıksız çekte ceza kalktı. Şirketin iflası verilecekse hileli iflas suçu hükümlerine dikkat edin.
Cevaplar icin cok tesekkur ederim. Peki suanda evime sirket adına haciz gelebilirmi. herhangi bir icra memuru geldigi zaman ellerinde sahsi olarak bir karar yoksa ben evime almasam sorun olurmu.