Çocuğumuz olmadı.Eşim vefat etti.
Eşimle beraber 2010 tarihinde yaptığımız evin tapusu benim üzerime.
Eşimin kardeşleri mirasçı.
Mirasçılar , evden pay alırlar mı.
Ne kadar alırlar.
Printable View
Çocuğumuz olmadı.Eşim vefat etti.
Eşimle beraber 2010 tarihinde yaptığımız evin tapusu benim üzerime.
Eşimin kardeşleri mirasçı.
Mirasçılar , evden pay alırlar mı.
Ne kadar alırlar.
merhabalar öncelikle başınız saolsun allah sabır versin.
öncelikle evin tapusu sizin üzerinize olmasıyla zaten malın paylaşımının önünü kapatmış bulunmaktasınız.
ayrıca diyelimki eşiniz vefat ettiğinde ev onun üzerinde olsaydı şahsen yine kardeşleri pay alamazlardı sizden çünkü siz 1 dereceden eşi olarak hayattasınız ve bu kalan mallar çoçuğunuz olmadığından sizin hakkınızdır ve devlet bu konularda son zamanlarda gayet disiplinli takipçi oldugundan eskisi gibi olmuyor.
içiniz rahat olsun hiç kimse birşey yapamaz ancak resmi nikahlı eşiniz ise resmi nikah yoksa aranızda hiçbirşey talep etme hakkınız bulunmamaktadır.
İlk olarak yanlış biliyorsam düzeltsinler eğer ev eşinizin üzeeine olsa idi kardeşleri ile yarı yarıya ortak olurdunuz çocuk olmadığı için ve şimdi ev 2002 den sonra alındığından edinilmiş mallara katılma rejimine gore mal tasfiyesi ile ilgili dava acarlarsa evin yarisıni alirlar
Dostum konunun guncel oldugunu gordum simdi soyle 2002 den sonra cikan kararla evi satmada bile esinin rizasinin olmasi gerekmektedir. Ayni zamanda miras konusunda da aynidir esi vefat etti miras paylari esinin uzerine gecer sonra çocuklara düşer yani eslerin birinin vefatı ardindan kalan miraslar esine kalir ki zaten ev benkm üstüme diyor değerli uyemiz korkunuz olmasin hic birsey yapamazlar.
Dip not : olen esinizle resmi nikahiniz var ise bu söylediklerim geçerlidir.
Bu kısımda haklısınız, çocuksuz olarak vefat eden kişinin yasal mirasçısı hayatta kalan eşi ve ana babası , ana baba vefat etmişse de alt soyları, yani çocukları, yani vefat eden kişinin kardeşleri hayatta kalan eş ile birlikte mirasçı olur.
Medeni kanunun ilgili maddeleri aşağıdadır.
'' MADDE 496.-Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.
Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.
Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.''
'' B. Sağ kalan eş
MADDE 499.-Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.''
En başta vefat edenin üzerine kayıtlı bir varlık yok, dediğiniz gibi bir dava açılıp hak iddia edebilirler elbette.
Bu durumda da 2010 yılında eş üzerine kayıt edilen bina için mirastan mal kaçırma gibi bir iddia pek gerçekçi olamayacaktır diye düşünüyorum.
Mirastan mal kaçırma ile ilgili bir durum yok .dediğiniz gibi ama boşanma gibi ölüm ile de vefat edenin yasal mirasçıları mal rejimi tasviyesi talep ederler.tabi ayrı bir dava gerekir ve ev kendi üzerine de olsa fark etmez.kardeşlerde kesinlikle yasal mirasçı cocuk olmadığı icin
Yorum yazan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
Yorumlardan ,
eşimin evi üzerime tapu lamama izin vererek,
evdeki payını bana bırakmıştır.
Yorumu beni kurtaracak gibi..,,,
kesin durum şu olacaktır ..
diyecek birisi yok mu
çok bilinmezde kaldım..
Eşinizin kardeşleri , sizin adınıza kayıtlı olan evin de mirasa dahil edilmesi yönünde bir dava açıp kazanmadıkları sürece,
mevcut haliyle size ait olan evle ilgili herhangi bir hak talep edemezler.