E ticaret sitesinde satış yapmak haksız rekabet
Mrb, Ben bir sitede satış yapıyorum. zet.com yıllık üyelik bedeli ve her satıştan komisyon alıyor. müşterinin satın aldığı ürün bedelleri onun hesabına yatıyor daha sonra komisyon kesilerek satıcılara gönderiliyor. Ancak haksız rekabet ortamı var. kategori sıralamalarında her zaman ilk sayfalarda aynı dükkanlar var. 1 aydır takip ediyorum. site çalışanlarıyla tanıdık olan kişilerin ürünleri. kaç sefer belirtmeme rağmen umursamıyorlar. sonuçta herkes aynı parayı veriyor. aynı komisyon kesiliyor. bu konuda yapılabilecek bir şey var mı ?
Cevap: E ticaret sitesinde satış yapmak haksız rekabet
Anlayamadım. Rekabet konusu nedir? Aynı ürünü satmak mı?
zaten ürünler birbirinin benzeri takılar. müşteri sayfaya girip takı kategorisine bastığı zaman ürünler listeleniyor. en başta ve ilk 10 sayfa içinde sürekli olarak aynı dükkanlar var. bunlar çalışanların tanıdıkları kayırma var yani. belki saçma gelebilir ama ilk sayfalarda olmak önemlidir satışı arttırır sonlara doğru genelde hiç kimse gezmez kapatır sayfayı. gözükmemek demek satış yapamamak demek. ben sürekli bu konuda onlara mail attığım için beni 68. sayfaya atmışlar. siz bişey alacak olsanız 68 sayfa gezermisiniz. misal 1 sayfada 60 ürün listeleniyor. bunun %20si aynı kişinin ürünleri. ona fazla pay veriliyor. tanıdık olması sebebiyle. tabi bunu inkar ediyorlar. algoritmalardan bahsediyorlar.saçma geçiştirme cevaplar. herkesden aynı ücreti alıyorlar ama karşılığında hiç bir şey yok. üyeliği satarken yoğun reklam yapacağız dediler yapmadılar yapmıyorlarda. kandırmaca var. herkese eşit reklam ve görünüm olanağı sağlamıyorlar. yani sıkıntı diğer satıcılar değil sitenin kendisi. sanırım bir yaptırım olmayacağına emin oldukları içinde bu kadar rahatlar.
Size satılan e-mağazayı anasayfada tanıtma garantisi vermedilerse bunu yapmak zorunda değiller. Ancak sizin de gerekli verimi alamamanız ve reklam yapılmaması nedeniyle sözleşmeyi feshetme hakkınız var.
teşekkürler yardımınız için
O siteden hizmet alma o siteyle çalışmak zorunda değilsiniz.O yüzden uygulamaları hoşunuza gitmiyorsa size uygun/mantıklı(algoritma vs.) o siteyle çalışmama hakkınız saklıdır.
Aranizdaki sozlesmedeki kosullari, ozellikle sozlesmenin feshi bolumunu dikkatlice okuyun. Sozlesmenin niteligine gore tuketici dahi sayilabilir, sozlesmenin feshini karsi tarafa bildirip, iade edilmeyen meblag icin tuketici hakem heyetine gidebilirsiniz.
ne kadar meblag söz konusu aldığı komisyon tutarı ne kadar ?