Merhaba, 3 ay çalıştığım şirket maaşımı ödemiyor
Merhaba,
3 aydır çalıştığım özel bir OSGB şirketinde, 6333 sayılı Kanunun yasal boşluklarından faydalanarak Çalışan Uzman arkadaşların (Maddi/Manevi/Yasal) üstlenmemesi gereken sorumlulukları yüklediğini fark ettim. Böylece olası bir kaza yaşandığında imzası bulunan ve tek sorumlusu gösterilecek olan ben (Uzman) olduğu için hemen istifamı verdim.
O güne kadar Şirket büyüme bahanesiyle maaşlarımızı elden parça parça imza karşılığı veriyordu. Hatta Bayram harçlığı diye dağıttıkları paralara bile imza almışlardı ki, onları da avans olarak saydıklarını fark etmem çok sürmedi :)
Her neyse, alsın münasip bir yerine monte etsin harçlığını...
Benim durumum şu: o avans da dahil toplam imza altında aldığım ücret 3 aylığımın yarısı kadar ediyor. Şu anda yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen, alacaklarımızı alamadık, ödeme yapılmıyor diyerek maaşımın kalan kısmını ödemiyorlar. Ben bu süre zarfında bir defa şirkette muhasebeciyle ve bir kez de telefonda şirket müdürüyle görüştüm durumu.
Noter onaylı ihtarname göndermeyi düşünüyorum. Bunu yapmadan etik olması için bir şirket sahiplerinden birisini de arayıp durumu belirtmek isterim. Ancak ihtarname nasıl olmalı bilmiyorum. Sonra başımıza iş çıkartmayalım. Neticede istifam var ellerinde lakin, onu maaşlarım ödenmediği için vermek zorunda kaldım diye biliriz aslında. Ya işte Hukuk ve ben = 0 :)
Kısacası:
Yasal haklarım nelerdir?
Ne ve nasıl yapmalıyım?
Cevap: Merhaba, 3 ay çalıştığım şirket maaşımı ödemiyor
İş akdini maaş ödemesi olmadığından feshedebilirsiniz ama mutlaka avukatınız göndersin noterden ihtarnameyi.
Bu sizin için haklı fesih sebebi.İşverene ihtar çekip 6 gün içinde size hiç bir ücret ödemez ise sözleşmeyi haklı nedenle tek taraflı fesih edebilirsiniz.
istifanız var demişsiniz ?
istifayı nezaman verdiğiniz istifayı verdikden sonra iş yerinde çalıştınızmı ?
çalıştıysanız o sürenin parasını size vermeyebilirler eğer mahkeme süreci başlar ise çünkü siz 04.04.2016 diyelimki istifa dilekçesi verdiniz ve sonrada 30.05.2016 ya kadar çalıştınız bu süreyi vermeyebilir bu çalışanımız şu tarihte ayrılmıştır diyerek kanıt sunacaktır.
ancak 4 ay çalışıp sonra istifa verdiyseniz istediği kadar elinde istifa belgesi olsun siz gidin ihtarnamenizi çekin mahkeme yolu olursa ise kesinlikle ama kesinlikle elinizde orda çalıştıgınıza dair belge ve şahit olmalı aksi takdirde mahkemeyi kaybedersiniz...