Kapıcı aidatının belirlenmesi
33 daireli bir sitede yaşamaktayım.
Aidat site yöneticisi tarafından 85 liraya çıkarıldı. Ben aidatın niye artırıldığından çok bunu apartmanda kimseye birşey sorulmadan yapılmasına anlam veremedim.
Sorum şu: apartman yöneticisi aldığı bu kararı apartman panosuna apartman yönetim kurulu aldı diye yazarak bildirmiş.
-Bizim hukuki olarak buna itiraz hakkımız varmıdır?
-Yönetici bu kararı sadece kendısı ve yardımcısı ile alabilirmi?
Cevap: Kapıcı aidatının belirlenmesi
Madde 37 – (Değişik: 13/4/1983 - 2814/12 md.)
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar.
Bu projede özellikle:
a) Anagayrimenkulün bir yıllık yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarları;
b) Tüm giderlerden her kat malikine, bu Kanunun 20 nci maddesindeki esaslara göre düşecek tahmini miktar;
c) Tahmini giderlerle diğer muhtemel giderleri karşılamak üzere her kat malikinin 20 nci maddedeki esaslara göre
vermesi gereken avans tutarı;
Gösterilir.
Bu proje,kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla
bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje
hakkında, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır.
Kesinleşen işletme projeleri veya kat malikleri kurulunun işletme giderleri ile ilgili kararları, İcra ve İflas Kanununun
68 inci maddesinin 1 inci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Buradan anlamamız gereken acaba aidat belirlenmesi için yöneticinin tarafımıza yazılı bir belge göndermesi gerektiği doğrumudur ?
Ben, kararı yönetici kendisi aidata karar verebilirmi sorusuna karşılık yazdım. Yasadada görüleceği gibi evet aidatı yönetici belirler zaten. Apartman toplantısında kurulda karar verebilir.
Apartman toplantılarında genelde yöneticinin elini güçlendirmek için İşletme projesi görüşülüp kabül edildi şeklinde yazılır. Yönetici projeyi hazırlayıp ilan panosuna asar. Böyle bir ibare yok ise, Evet yöneticinin işletme projesini size göndermesi yada elden teslim etmesi gerekir. Ancak yöneticinin size işletme projesini göndermemiş olması yada tebliğ etmemiş olması sizin o parayı ödemeyeceğiniz anlamında gelmez. Ödemezseniz sonradanda gönderebilir. Yönetici topladığı gider avansı yetmez ise her zaman ek bir gider avansı toplayabilir.
Apartmanın denetçisi yöneticinin hesaplarını denetler, Kat maliklerinin yarısı isterse her zaman, Kat malikleri kuruda her zaman yöneticinin hesaplarını denetleyebilirler.
Toplanan parayı makül görüyorsanız sizin tahmin ettiğinizden çok yüksek bir rakam değil ise ödemenizi öneririm.