İşe İade Tazminatının ödenmemesi hakkında.
Değerli Büyüklerim iyi günler,
Avukatımla beraber açmış olduğum İşe iade davasını kazanıp,belirtilen gün ve saat de iş başı yaptım.Aradan 15 gün geçmesine rağmen,İşveren bana halen ne 4 aylık tazminatımı ödedi,ne de daha önceden kullandığım iş aracımı,bilgisayarımı hatta email adresimi bile vermedi,sadece boş bir odada her gün 7-8 saat oturup çıkıyorum.İnsan kaynaklarından aldığım bilgi ise İşveren'in bu tazminatı ödemeye yanaşmadığı imiş hatta bu çalıştığım ayın maaşını bile verip vermeyeceği belli değilmiş.Avukatımla tekrar konuştuk ve ihtarname çekerek bu tazminatın 2 gün içerisinde ödenmesini istedik.
Şimdi sizlerede sormak isterim,bu durumda tazminatımı nasıl alabilirim? ayrıca bu durumda halen işe gidip gelmem zorunlumu yoksa bana 4 aylık tazminatı ödemediğinden dolayı işe gitmeyip 8 aylık tazminata hak kazanabilirmiyim ? Konuyu nasıl çözümleyebilirim.
Tüm cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: İşe İade Tazminatının ödenmemesi hakkında.
T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ E. 2012/18954 K. 2012/20969 T. 4.10.2012
• İŞÇİLİK ALACAKLARI DAVASI ( İşe İade Kararı Üzerine Yapılan Başvuru Sonucu Eski İşine Aynen Başlatılmadığına Dayalı - Davacı Aynı Şartlarla İşine Başlatılmadığından Dava Konusu Alacaklar Yönünden Bilirkişi İncelemesi Yaptırılarak Sonucuna Göre Bir Karar Verilmesi Gerektiği )
• İŞE İADE BAŞVURUSU ( İşe Başlatıldıktan Sonra Boş Bir Masada Oturtulup İş Verilmediği - Davacı Aynı Şartlarla İşine Başlatılmadığından Talep Edilen İşçi Alacakları Yönünden Bilirkişi İncelemesi Yaptırılarak Sonucuna Göre Bir Karar Verilmesi Gerektiği )
• İŞE BAŞLATMADA İŞVERENİN SAMİMİ OLMAMASI ( İşçi Alacakları Davası - İşe Başlatıldıktan Sonra Boş Bir Masada Oturtulup İş Verilmediği/Üç Gün İçerisinde Çeşitli Bahanelerle On İki Adet Tutanak Düzenlenmiş Olduğu/Artık İşveren Tarafından Eski İşine Aynen Başlatıldığından Söz Edilemeyeceği )
4857/m.21
ÖZET : Dava işçi alacakları istemine ilişkindir. İnsan kaynakları sorumlusu olan davacının kesinleşen işe iade kararından sonra süresinde işverene başvurduğu, işe başlatıldıktan sonra boş bir masada oturtulup iş verilmediği, üç gün içerisinde çeşitli bahanelerle 12 adet tutanak düzenlenmiş olması karşısında artık işveren tarafından eski işine aynen başlatıldığından söz edilemez. Davacı aynı şartlarla işine başlatılmadığından kıdem, ihbar, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücreti alacakları yönünden bilirkişi incelemesi yaptırılarak sonucuna göre bir karar verilmelidir.
ceceli341,cevabınız için çok teşekkür ederim,bu konular ile bilgim olmadığı için yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile bu durumda Avukatımın,bilirkişi incelemesi yaptırması gerekiyor galiba,ben bu süreçte halen bu iş yerine gidip gelmeye devam edecekmiyim acaba?
saygılarımla.
Yargıtay kararındaki bilirkişi, alacakların hesaplanması ile ilgili.
İşverenin akşama kadar sizi boş bir odada oturtup hiçbiriş yaptırmaması diğer haklarınızı vermemesi sizi işe başlatmada samimi olmadığının göstergesi. Bu durum için yargıtay işe başlatılmış saymamış. İşe başlatılmış sayılmadığınıza göre size ayrıca mahkemece daha önce belirlenmiş olan işe başlatmama tazminatı ve diğer tazminatlarınızı alma hakkı doğuyor. Avukatınız ile durumu değerlendiriniz.
Tekrar teşekkürler,avukatım ile bu yazdıklarınızıda değerlendirip en kısa sürede tazmin yoluna gideceğiz o zaman.