Güveni kötüye kullanmak suçu mu hırsızlık mı?
Bir tamirciden alacağım vardı kaza yapınca tamir etmesi için arabamı ona verdim.5 6 ay oyaladı beni bende tartışıp arabamı başka biyere verdim. Difransiyelimin söküldüğünü gördüm. Difransiyelimin nerde olduğunu sorunca bana çalındığını söyledi. Difransiyelimi sanayide başka biryere 1000 tl ye sattığını ortaya çıkardım ve gittim şikayetçi oldum. Ama bunun adı hırsızlık değil iyi niyeti suistimalmiş. 3 ay oldu şikayetçi olalı ama daha mahkeme kağıdı gelmedi. Bunun cezası ne, ne tür bir ceza alır. Teşekkürler.
Cevap: Güveni kötüye kullanmak suçu mu hırsızlık mı?
Güveni kötüye kullanma suçtur. (Olaydaki durum emanet verdiğiniz şeyi kötüye kullandığından emniyeti suistimal suçudur eski adıyla).
Güveni kötüye kullanma
Türk Ceza Kanunu MADDE 155. - (1) Başkasına ait olup da, belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
Bakınız TCK madde 155 : https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=92
Savcılık davayı açtıktan sonra dava hangi mahkemeye düştüyse oradan taraflara tebligat çıkarılır. Dilerseniz savcılık hazırlık kaleminden elinizdeki numara ile sorgulama da yapabilirsiniz.
Cevap: Güveni kötüye kullanmak suçu mu hırsızlık mı?
peki difransiyelim sattığı adamda mı kalacak. Şuan difransiyelin benim olduğunu biliyor ve bana geri vermedi. Bu suç mu? Bunun için ayrı bi şikayette bulunabilir miyim?