TCK 125. Madde Uygulaması
Merhaba
Birçok araştırma yapmama rağmen, TCK 125. maddede bulunan hakaret suçunun nitelikli hali olan "Kurul halinde kamu görevlisine hakaret" fiilinde, gıyapta işlenmesi söz konusu mudur? cevap bulamadım. bir başka ifadeyle, madde metninde geçen ve kişiler için geçerli gibi görünen, gıyapta hakaret ve ihtilat konusu, kurul halindeki kamu görevlileri için de geçerli midir? Yorum ve açıklamalarınız için şimdiden teşekkürler. Aydınlatırsanız sevinirim. Selamlar.
Cevap: TCK 125. Madde Uygulaması
Konunuzla doğrudan alakası olmamakla birlikte şu örnekten yola çıkarak başlamak isterim;
Biliyorsunuz son dönemde Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlarında bir artış olmuştur. Bu konudaki 299 madde gıyapta hakarette üç kişi ile ihtilat şartını aramamaktadır. Bir başka ifade ile 125 ve 299. maddeler birbirinden bağımsız ve farklıdır.
Buna rağmen bazı sanık avukatları savunmalarında "ihtilat" durumunu ileri sürmüşlerdir.
Konumuza gelecek olursak;
Durumla ilgili 125. maddenin 1 ve 5. fıkraları arasındada da bir ayırım yapmak gerektiğini düşünüyorum. Elimde bulunan 125. madde ile ilgili tüm Yargıtay arşivini incelememe rağmen bu kouda bir ilam bulamadım.
Her ne kadar şahsi düşünceme göre kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı gıyaplarında hakaret edilmesi halinde üç kişi ile ihtilat şartının aranmasına gerek yok ise de, böyle bir dava açılması halinde savunmada bu durum ileri sürülebilir.
Muhtemelen mahkemece kabul görmeyecektir. Ancak yine de savunma olarak ileri sürülmesinde yarar görüyorum. Geçmiş olsun, kolay gelsin.
Sorumu şöyle arz edeyim: 125. Madde 1. Fıkrasında bulunan gıyapta hakaret konusu 5. Fıkrada veya diğer fıkralarda yazmadığı için 1. Fıkra harici durumlarda gıyapta hakaret suçu oluşmaz diyebilir miyiz?
Hayır böyle birşey diyemeyiz.
Öreğin 125/2 yi ele alalım. Bu konuda verilen bir takipsizlik kararı olduğunu kesin olarak biliyorum. Olay magazin dünyasındaki ünlüler arasında birkaç yıl önce yaşanmıştı.
A, B' nin cep telefonuna bir mesaj atar. Bu mesajın içeriğinde ortak tanıdıkları olan C hakkında hakaretler vardır.
B durumu C'ye bildirir ve mesajı kendisine gösterir. C de hem B'yi tanık gösterip hem de mesajın çıktısı ile savcılığa suç duyurusunda bulunur. Savcılık gıyapta hakaretin en az üç kişi ile ihtilat edilmesi şartının oluşmadığı gerekçesi ile takipsizlik kararı verir.
Bu aydınlatıcı oldu. Teşekkür ederim.