Eski işyerime davaaçmalımıyım?
Merhaba,
Bundan tam 9ay önce büyük bir marka altında mağazacılık yapıyordum.satış danışmanı olarak.Tam 1,5 -2yıla yakın çalıştım.İş yeri oturduğum yere çok uzaktı ve sıkıntılar yaşamaktaydım bunu yöneticiyle kaç sefa dile getirmeme rağmen yakın bir şubeye transferimi gerçerkeştirmedi.işe geç kalıyordum galiyle arda bir tutanaklar va var 1-2tane geç kalma tutanağı.iş yerinde çok üstümüze gel eye başlamışlardı.çalıştığımız halde çalışmıyorsunuz demeler va.neyse bu iş olacak gibi değil dedim ve biraz evime yakın bir yer aramaya başladım ve yenibir iş buldum.bu iş yerindende istifa ettim.3gün sonra fln bu iş yerinde işe başladım.bu iş yerinde 1,5yıl olduğu için araştırmalarıma göre 28gün ihbar sürem varmış benim içeride kullanmadığım 14günlük yıllık iznim duruyordu istifa ederken bundan düşüleceğini düşündüm.ama şöyle bir durum oldu.benim son çalıştığım ayın maaşını yatırmadılar.yatan para sadece agi parası yani 90,11 yatan maaşım.geri kalan hepsini kesinti yapılmış.bodro elimde duruyor halen.baktığımda bodroya 14günlük yıllık izin ödemesi yapılmış 400tl mademki 14gün 400ediyor.28gün ihbar süresi ise 28gün 800tl eder pekibenim maaşımın geri kalanı nerde? Bunuda geçtim hadi diyelim, istifa dilekçesindeki yazı bana ait değil sadece isim soyisim imza bana aittir.ben sadece okudum inzaladım.istifa dilekçesinin resmini çekmiştim sonra tekrar okurum diye.bir baktım istifa dilekçesi üzerindeki işe giriş tarihi yanlış yazılmış ve ben imzaladıktan sonra istifa dilekçesinde 2haftalık ihbar süresini çalışmayı reddediyorum yazan kısımda bulunan 2 - 4 olarak düzeltilmiş.
Bunun dışında raporluyum, iş yerindeki yöneticiye mesaj atıyorum bu daha önce olan birşey bana mesajda verdiği cevap şu; ben anlamam kardeşim rapor falan gelip işe çalışıyorsun kimse çalışamıcak kadar hasta olamaz ve hatta gel istifanı yaz git ne sen bizle uğraş ne biz seninle hatta ve hatta hiç gelme yaz biriyle istifanı gönder gibisinden bir mesaj ile dönüş yapıyor.
Şimdi sizce ben dava açmalımıyım, açmak istersem nasıl bir yol izlemeliyim ne gibi masraflarım olucak? Ve sizce kazanırmıyım? Elimde bodronun görüntüleri, o mesajın kaydı,o mesajı attığım günün raporlu olduğuma dair ssk dan dökümünü alabilirim raporlu görünüyorum çünkü.
Ben şimdi 2yıla yakın olan tazminatımı ve son ayki maaşımı alabilirmiyim?
Bir yakınım durduğun hata git aç dava dedi.
Sizce yapmalımıyım?
Cevap: Eski işyerime davaaçmalımıyım?
İstifa etmişsiniz, istifa sebebiniz de kıdem tazminatı almanıza hak kazandıracak bir sebep değil, o nedenle 2 yıla yakın bir tazminatım var dediğiniz o tazminat hakkınız yok.
İstifa dilekçenizde yapılan düzeltmeye göre uymanız gereken ihbar süresinin 4 hafta olduğu anlaşılıyor. 4 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı ödemeniz gerekir. Elbette işverenin bunu doğrudan kesme hakkı yok , ama dava açıp talep etme hakkı doğuyor ihbar sürenize uymadan ayrıldığınızdan. Dava durumunda da o davayı işvereniniz kazandığında ( ki kazanır) ihbar tazminatı yanında dava masrafları ve işverenin avukatına da bir miktar vekalet ücreti ödemek zorunda kalırsınız.
28 günlük ihbar tazminatı yaklaşık 1 aylık ücretinize denk geliyor, bahsettiğiniz rapor olayı da 2 günlük raporsa ve son ay içinde almışsanız o 2 günlük kesinti de dahil olduğunda size ödenmesi gereken bir rakam da kalmayacaktır aylık ücretinizden.
Kullanılmamış izin günlerinin ücreti konusunda bir yanlış hesaplama vs olabilir, eğer gerçekten 14 gün kullanılmamış izniniz varsa, o 14 günlük sürenin ücretinin tam olarak ödenmiş olması gerekir.
Yapılan kesintilerin miktarları konusunda , eski işyerinize gidip görüşmenizi ve ne için ne kadar kesildiğini öğrenin derim öncelikle. Sonra , eğer bir hata varsa , düzeltilmezse dava açıp eksik ödenen kısmı talep edip alabilirsiniz.