Sanık olarak hakime karşı nasıl davranmalıyız?
İyi günler, hayatımda ilk defa mahkemeye çıktım. İnşallah son olur. Benim merak ettiğim bazı hususları müsadenizle sormak istiyorum:
1. Hakim karşısında nasıl durmalıyız, söz söylemek istediğimizde ne yapmalıyız?
2. Konuşmalarımın kendimce önemli gördüğüm kısmını duruşma zaptına geçmesini nasıl sağlayabiliriz?
Şimdiden teşekkürler...
Cevap: Sanık olarak hakime karşı nasıl davranmalıyız?
Oncelikle gecmis olsun. Nezaket kurallari icerisinde normal davranin. Onemli noktalari zaten kendinisi kayda gecirir, genede eger kayida gecirilmeyen birsey olursa tutanaga gecirilmesini talep edersiniz. Taniklarla muhattap olamazsiniz. Tanik anlatimini yaptiktan sonra size soz verilir anlatirsiniz. Eger taniga soru sormak isterseniz, siz dogrudan soramazsiniz, sorunuzun sorulmasini hakimden talep edersiniz. Hakim soru sorar. Eger isterseniz savunmanizi mahkemeye yazili olarak yapabilirsiniz.
Alıntı:
nina rumuzlu üyeden alıntı
Oncelikle gecmis olsun.
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
İlk duruşmada müştekilerden biri benim için faydalı olacak bir cümle söyledi ve duruşma zaptına da geçti. O cümleye karşılık çok önemli bir soru sormam gerekiyordu kendisine ama 2. duruşmaya katılmadı sadece avukatı katıldı.
Bu kişiye o soruyu nasıl sorabilirim?
Mesela şöyle olabilir mi?
Sayın hakim 1. duruşmada müştekilerden falancının söylediği şu söze istinaden kendisine şu sorunun sorulmasını ve bu soruya kendisinin sözlü veya yazılı olarak cevap vermesini talep ediyorum.
Bu şekilde davranmam mümkün mü?
- - - Updated - - -
Alıntı:
nina rumuzlu üyeden alıntı
Eger isterseniz savunmanizi mahkemeye yazili olarak yapabilirsiniz.
Yazılı olarak yaptığım savunmalar ne zaman hakim tarafından okunur? Karar vermeden önce mutlaka okuması gerekir mi yoksa duruşmalardaki konuşulanlara mı itibar edilir genellikle?
Yazili savunmanizi durusmadan once verebilirsiniz, belli bir kural yok ama en az uc gun once verseniz uygun olur. durusmada zaten okunur.
Taniga keske oradayken sorsaymissiniz. Ama talep etmenizde bir sikinti yok. Lehinize olan delillerin toplanmasini mahkemeden talep edebilirsiniz. Mahkemede soz alip talep edebilirsiniz, veya yazili savunmanizda taleplerinizi soyleyebilirsiniz