Temyiz sınırının altında olmak
Öncelikler merhaba
2013 te iş mahkemesinde dava açtım. 19 yıllık çalışmam var sonra rahatsızlandım iş veren işten çıkardı. Sigorta dökümleri müdürlük belgem dosyama konuldu. Hakim 2 defa dosyayı bilir kişiye göndermemizi istedi avukat göndermemiş( neden göndermedin sorusuna unuttum diyor) hakim önceki celsede kesin süreli ihtarat yaptı. 2 gün önce 6. Celsede hakim şöyle dedi
Ara kararı yerine getirmediğiniz tespit edilmiştir. Bilirkişi için bir işlem yapmamışsınız dedi.
Benim avukatım unuttum tekrardan süre istiyorum dedi
Karşı tarafın avukatı ispatlayamamışlardır yeniden süre vermenizi istemiyoruz davanın reddini istiyoruz dedi.
G.D
İstap edilemeyen davanın reddine
Temyiz hakkı 8 gün vs denildi
1. İspatlarım vardı avukatın bilir kişiye göndermemesi yüzünden dava red edilirmi?
2. Davayı usulen 1000 liradan açtı ama temyiz hakkım var ama temyiz sınırı olayı var yargıtay temyiz sınırına takılmadan dosyanın içeriğine bakar mı ? ( dosyamda ispatladığım dökümanların hepsi mevcut )
Cevap: Temyiz sınırının altında olmak
HMK kanunu gereğince cevaben hayır diyorum.
Temyiz edilemeyen kararlar
Madde 428 – (Yeniden Düzenleme: 26/9/2004 – 5236/16 md.) (2)
Bölge adliye mahkemelerinin aşağıdaki kararları hakkında temyiz yoluna gidilemez:
1. Miktar veya değeri beşmilyar lirayı geçmeyen davalara ilişkin kararlar,
2. 8 inci maddede gösterilen davalar ile (Kat Mülkiyeti Kanunundan doğup gayrimenkulün aynına ilişkin olan davalar hariç) özel
kanunlarda sulh hukuk mahkemesinin görevine girdiği belirtilen davalarla ilgili kararlar.
–––––––––––––
(1)” İkinci Fasıl” ve “Temyiz” başlıkları; 26/9/2004 tarihli ve 5236 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle eklenmiştir.
(2) 26/9/2004 tarihli ve 5236 sayılı Kanunun 16 ncı maddesindeki “…427 ilâ 439 uncu maddeleri aşağıdaki şekilde yeniden
düzenlenmiştir.” hükmüne istinaden yapılan düzenlemeye uyulmuştur.
808-4
3. Yargı çevresi içinde bulunan ilk derece mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek için verilen kararlar
ile merci tayinine ilişkin kararlar.
4. Çekişmesiz yargı işlerinde verilen kararlar.
5. İrs ve soybağına ilişkin sonuçlar doğuran davalar hariç olmak üzere, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarla ilgili
kararlar.
6. Yargı çevresi içindeki ilk derece mahkemeleri hâkimlerinin davayı görmeye hukukî veya fiilî engellerinin çıkması hâlinde,
davanın o yargı çevresi içindeki başka bir mahkemeye nakline ilişkin kararlar.
(1) numaralı bentteki kararlarda alacağın bir kısmının dava edilmiş olması durumunda, beşmilyar liralık kesinlik sınırı alacağın
tamamına göre belirlenir. Alacağın tamamının dava edilmiş olması hâlinde, kararda asıl istemin kabul edilmeyen bölümü beşmilyar lirayı
geçmeyen tarafın temyiz hakkı yoktur. Ancak, karşı taraf temyiz yoluna başvurduğu takdirde, diğer taraf da düzenleyeceği cevap
dilekçesiyle kararı temyiz edebilir.
- - - Updated - - -
tüketici hakem heyeti kararını denetleme görevi (15 iş günü İTİRAZ ETMESİ GEREKİR ) tüketici ve bazı durumlarda asliye hukuk mahkemelerinde olmasına rağmen ilgili firma icra emrine itiraz yoluna giderek HAKEM HEYETİNİN kararını iptal ettiriyor ve muhatap tüketici bu hukuksuzluğa avukatı marifetiyle delileri beraber kuvvet dilekçe yazmışına karşın yukarıda koyduğum madde gereğince ESASA GİRMEDEN YANİ KONUYA GİRMEDEN YARGITAY RET EDİYOR
somut örneğimde ilgili firma 15 iş günü geçirmiştir
HUKUK MAHKEMELERİNDE USUL KURALLARI ÇOK ÖNEMLİDİR