Vefat eden dedenin elektrik borcu nedeniyle çocuklarına icra gelmesi hakkında
Arkadaşlar öncelikler merhabalar.
6 Daireli müstakil apartmanda oturuyoruz. Binamız 1990 yılında yapılmış ve binadan önceki arsanın tapusu dedemin üzerine olduğundan, 2 daire babam ve amcama verilmiş. Kalan dört daire ise müteahhit tarafından farklı kişilere satılmış. Zamanın şartlarına göre uzun bir süre binada tek elektrik saati kullanılmış ve herkes ortak bir elektrik faturasından borcunu ödemiş. Hal böyleyken 1995 yılında bu elektrik saatine ait 3 adet fatura nasıl olduysa ödenmemiş.
Dedem 1995 yılında vefat ettiği halde , günümüze kadar bu borç katlanarak 1000 küsur Tl'ye ulaşmış ve bu borca dair günümüze kadar kimseye bir haber , tebligat v.s gönderilmemiş. Yaklaşık 3 ay önce bu borcu şans eseri cep telefonuma gelen bir mesajla öğrendik. Dedemle ismim aynı olduğundan, isim benzerliğinden ötürü resmi kayıtlarda borç benim üzerime gözükmüş. Gidip bir dilekçe vererek borcu düzelttirdim şuanda tekrar dedemin üzerine gözüküyor.
Binadaki akrabamız olmayan 4 aile , borç dedemin üzerine göründüğünden ödemeye yanaşmıyorlar ve borcu bizim üzerimize yıkma çabasındalar. Bugün borcu sorgulattığımızda '' abone tahliye - icralık'' şeklinde bir ibare olduğunu gördük. Şimdi merak ettiğim meseleler şunlar ;
1-) Borç 20 senelik olduğundan ve bedaş tarafından bize hiçbir şekilde bildirilmediğinden , zaman aşımına uğramış olması gerekmiyor mu ? Böyle bir borç için vergi dairesi haciz girişiminde bulunabilir mi ?
2-) Bu şekilde zaman aşımına uğramış ve 20 yıl önce vefat etmiş dedemin üzerine olan bu borç için , amcama ve babama icra gelebilir mi ?
3-) İsmim dedemle aynı olduğundan , olası bir icra durumunda başım yanabilir mi ? Sırf bu meselelerden ötürü isim değiştirme davası açtım ve olumlu karar verildi ama henüz yazılı karar çıkmadı. Daha kararın çıkmasına 15-20 gün var dolayısıyla resmi bilgilere bu durumun yansıması 2-3 ay sürecek.. Bu 2-3 aylık süre içinde başımın derde girmesinden korkuyorum.
değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.