Şikayette garez, kin, zarar verme güdüsü
İyi günler. Daha önceden aramızda ihtilaf olduğu çok açık olan bir kamu görevlisini disiplin amirine şikayet ettim bir suç işlediği şüphesiyle. Disiplin amirinden gelen cevap hakaretamiz içerikli idi. Durumu cumhuriyet savcılıgına bildirdim. Bu sırada şahıs kamu görevinden cıkarılmayı gerektiren başka bir suç işledi. Suçun çok açık delillerini toplayıp savcılıga verdim hakkında şu an hem savcılık hem disiplin amirinin soruşturması yürütülmekte. Fakat bunun haksız ihbar olup olmadığını bilmiyorum çünkü bunun mahkemece ve disiplin amiri tarafından "kin, garez güdülerek" yapıldığı düşünülebilir fakat 6 aydır şahsın irili ufaklı birtakım hukuksuzluklar yaptığını biliyordum ve bu son işlediği suçtan dolayı da hemen ihbar ettim. Faraza durum kin ve garez amacıyla yapıldığı mahkemece düşünülsün kin ve garezle şikayet eden kişi elde çok açık deliller de sunmuşsa suçla alakalı olarak bir "haksız ihbar, şikayet"ten söz etmek mümkün müdür.
Sevgilerle .
Cevap: Şikayette garez, kin, zarar verme güdüsü
Olayı çok net anlatmadığınız için hakkınızda iftira suçu oluşup oluşmadığını söyleyemeyiz. Ama anlattığınız kadarıyla bu kişi hakkında idari ve adli soruşturma başlatıldığına göre sizin açınızdan bir suç yok gibi görünüyor.
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim hakkarili arzuhalci. Şahıs görevi ile ilgili ihmalden (yargıtay kararına+ diğer kurumlardan aldığım resmi belgelere dayanarak söylüyorum bunu) eylül ayında hem idareye hem de savcılıga tarafımca şikayet edilmiştir. idare tarafından gelen cevapta da şahsın benim en özel verilerimi bulunduğu statüden yararlanarak okuyup savunmasına yazdığını tespit ettim. bu sebepten savcılıga ikinci bir suç duyurusunda bulundum özel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma suçundan. fakat idare personelini korumaya devam etti. şahıs 01.11.2015 tarihinde devlet büyüklerine çok ağır hakaretler içeren sinkaflı küfürleri siyasi propaganda halinde kendi hesabından, devlet memuru olmasına rağmen, paylaşmıştır. bunu bimer'e yazdım. şikayet idareye geldi ve idare kendisi şikayetimi jet hızıyla savcılığa gönderip şahıs hakkında da ayrıca idari soruşturma başlattı. ve evet itiraf etmeliyim ki biraz kin, zarar verme güdüsüyle yaptım bunları çünkü görevi ihmalden hakkımı arayayım derken şahıs kendini korumak için en özel bilgilerimi ele geçirip okudu. bu kin duygusunun mahkemece sabit görülmesi haksız şikayet sebebi midir elde çok açık deliller olmasına ve personeli savcılığa bizzat idarenin vermesine rağmen?
Kin ve garez ile şikayet etme şeklinde bir suç tanımlaması yok. Ceza yasamızda bununla ilgili olarak "iftira" suçu vardır. Şikayetin Anayasal bir hak olduğunu belirtmeme herhalde gerek yoktur. Ancak bu oldukça hassas bir konudur. Elde hiçbir imare, haklı sebep yok iken ve o kişinin o şekilde bir suç işlemediğini bile bile sırf tedirgin olması, ifade vermesi vb nedenlerle yapılan şikayetler iftira kapsamında değerlendirilmektedir.
Örneğin bir şeyiniz çalındı siz de birisinden kuşkulandınız ve kuşkularınızı haklı çıkaracak sebepler var. Bu konuda yapılan şikayet iftira olarak değerlendirilmemektedir. Ama yine örneğin komşunuzla aranızda husumet var ve kendisinin hiçbir alakası olmadığı, evinde yasa dışı işler yapmadığını bildiğiniz halde sırf kin ve garez nedeni ile böyle bir iddiada bulunursanız iftira suçu oluşur.