-
Tam Yargı Davası
Memuriyetime son verildikten sonra idare mahkemesine iptal davası açtım. Bu iptal davası dilekçemde parasal haklarıma dair bir talepte bulunmayı unutmuşum. İptal davam yerel mahkemece reddedildi. Temyize gittim, karar bozuldu, idare karar düzeltme talebinde bulundu fakat bu talebi de reddedildi. İdare mahkemesi beni görevime iade etti ve görevime başladım. Bir dilekçeyle parasal ve özlük haklarımın da verilmesini istedim. İdare, parasal haklarımın da ödenmesini belirten bir yazı gönderdi görev yaptığım kurumuma. Bu yazıdan 15 gün sonra idare, tam tersi bir görüş bildirerek, bu iptal kararını temyiz edeceğini, parasal haklarımın ve özlük haklarımın ödenmemesi/verilmemesini içeren bir yazı gönderdi kurumuma. Bende hiç vakit geçirmeden idare mahkemesine tam yargı davası açtım. Yaklaşık 9 ay oldu. Öğrenmek istediğim şudur; idare mahkemesi açmış olduğum tam yargı davasını sonuçlandırmak için temyiz sonucunu beklemek zorunda mıdır? Yoksa, dava dilekçem sırası geldiğinde karara bağlanır mı? (İptal davam önce reddedildi + temyiz ettim bozma verildi + idarenin karar düzeltme talebi reddedildi + göreve iade edildim (İYUK madde 12 bu konuda aklımı karıştırdı.) Okuduğum eski bazı Danıştay kararlarında; "Davacı iptal davası dilekçesinde parasal ve özlük haklarına ait bir istemde bulunmasa dahi, iptal kararlarının geriye yürür nitelikte olmasının ve iptal kararıyla sıkı bir ilişkisi bulunan parasal ve özlük haklarının da verilmesinin gerektiği, memurun sadece görevine iade edilip, parasal ve özlük haklarının verilmemesi iptal kararlarının etkisizleştirilmesi anlamına gelir" ifadelerini okudum.
Konunun uzmanı hukukçularımızın yorumlarını bekliyorum. Saygılarımla.
-
Cevap: Tam Yargı Davası
Hayır diğer davanın temyiz sonucunu beklemek zorunda değildir. Aslında tam yargı davası açmanıza gerek kalmadan iptal kararı üzerine sizin de belirttiğiniz gibi tüm özlük ve parasal haklarınızın geri ödenmesi gerekirdi. Bu konuda dilekçede bir istemde bulunmaya da gerek yoktur. İstem sadece paranın faizi üzerine olabilir. Yani mahkeme istem olmadan resen faiz işletemez. Böyle olsa dahi ikinci bir dava açarak faiz talep edilmesi mümkündür.
-
Sayın Arzuhalci, gecenin bu saatinde beni öyle çok sevindirdiniz ki, bilemezsiniz. İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum. Anladığım kadarıyla İYUK madde 12 ile bir bağlantım yok. Anladığım kadarıyla, İdarenin iptal kararını temyize götürmüş olması, tam yargı davasının görülüp karar bağlanmasına engel değil. Çok teşekkür ediyorum.
-
Bu gün Uyap sistemine baktığımda; 3. taraf olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı tebligat çıkarılacak kurumlar olarak görünüyordu. Bu kurumların açmış olduğum tam yargı davam ile ilgileri nedir anlayamadım, ya da davam sonuçlandı da bilgi amaçlı olarak emekli kesenekleri ve vergi boyutundan dolayı bilgi amaçlı mı bu kurumlara tebligat yapılacak? Bilgi ve yorumlarınızı beklerim. Saygılarımla.