Hakaretten Dava edildim Ceza alma ihtimalim nedir?
Merhabalar,
İnternet üzerinden sunucu kiralama işi ile uğraşıyorum. Bir Müşterim ödemesini geciktirdi ve sürekli olarak yalan beyanda bulunarak beni oyaladı. Bu gün getiriyorum diyerek sürekli oyaladı en sonunda da telefonlarımı engelledi ve seni mahkemeye vereceğim rahatsız ediyorsun beni dedi. Bende sms ile küfür ettim. A.... S.... elvadı. Borclu olan sensin neyin mahkemesine vereceksin geri zekalı moron diye sms attım.
Daha sonrasında abisini aradım kardeşinin borcu olduğunu söyledim ve iş yerine gittim (telefonlarıma cevap vermediği için mecbur kaldım). İş yerine gittiğimde yada abisi ile görüşürken her hangi başka bir küfür yada ona benzer bir hakaretim olmadı. Abisi ve iş yerinden de bir sonuç çıkmayınca bence İlamsız icra takibi başlattım ve evine tebligat gönderdim. Ben İlamsız icra takibi başlattıktan 1-2 gün sonra da hakkımda savcılığa suç duyurusunda bulunmuş karakola gidip ifade verdim. İlamsız icra takibine 7 günlük süre içerisinde itiraz etmedi ve icra maaşına haciz koydurma yada evine icra gönderme hakkım doğdu.
Dün de aradım ve dedim ki bak arkadaş gel şu borcunu öde bende icra işlemi başlatmıyayım. Sende davadan vazgeç konu kapansın daha fazla uzamasın dedim. Patronu aldı telefonu ve mevzuyu ona da anlattım. Patronu şahıs ile görüşüm geri döneceğini söyledi. 4-5 dakika sonra aradı. yarın iş yerine gelmem durumunda paramı ödeyeceğini ama davadan şahsın vazgeçmeyeceğini söyledi.
İfadem de yukarıdaki gibi şahsın bana borcu olduğunu ödemediğini, ödemediği gibi Müşterilenin bazılarının Bitlis'li ve mafya olduğunu eğer sunucuyu silersem onlara telefon numaramı vereceğini onlarla uğraşmak zorunda kalacağımı söyleyerek beni tehdit ettiğini. Küfür yada hakaret içerikli bir konuşma yapmadığını sms i de sinirli olduğum için atmış olabileceğimi. Bunun dışında bir tehdit olayının olmadığını zaten kendisi hakkında icra takibi başlattığımı ve hakkımda ki suçlamaları kabul etmediğimi belirttim.
Nacizane sorularım şunlar.
1. Yukarıda ki belirttiğim sms ten dolayı ceza alırmıyım?
2. Ödeme yapmayı kabul ettiler. Ama ödemeyi elden mi almalıyım yoksa icra dairesine mi yaptırmalıyım?
3. İcra takibi başlatmış olmam ve kişinin buna itiraz etmemiş olması hakaret olayında hafifletici sebep olabilir mi?
Verdiğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Hakaretten Dava edildim Ceza alma ihtimalim nedir?
Hakaretten ceza alacaksınız o sms delil niteliğindedir, müşteki beyanı ve sms cezalandırılmanız için yeterlidir.
Hakim hafifletici sebep olarak duruşmadaki iyi halinizi ve önceden sabıkanız olmamasını görecektir.
Cezanızı paraya çevirebilir veya HAGB alabilir.
Bence ödemeyi icra dosyasına yaptırın tüm masrafları da ödesinler siz gidin icradan paranızı alın.
Para cezası olarak ne kadar olur peki yani alt sınırı ve üst sınır nedir ? Bilgi verirseniz sevinirim.
Benim kanımca hapis cezası verip paraya çevirmezler. Doğrudan para cezası verirler. 1500 TL den az olmaz ve tahminim bu kadar alırsınız.
Zaten asgari ücret ile çalışıyorum :) onu da bir küfür ettik diye adam a bağışlıyacaz yani :) Peki HAGB gibi bir olay söz konusu olabilir mi ?
Demek ki neymiş :) Küfür etmiyeceksin Etsen bile sms ile etmiyeceksin :)
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
- - - Updated - - -
Şimdi patronu ile konuştuk dava masraflarını dosya masrafları filan beni ilgilendirmez ben asıl borcu öderim diyor. Anlaşılan evine gideceğiz yada maaşına haciz yoluna gideceğiz. Kalanını da hakaret davasında halledeceğiz...
Manevi tazminat davasina da hazir olun. (Haksiz fiilden kaynaklanan tazminat)
Alıntı:
Quebsenuef rumuzlu üyeden alıntı
Zaten asgari ücret ile çalışıyorum :) onu da bir küfür ettik diye adam a bağışlıyacaz yani :) Peki HAGB gibi bir olay söz konusu olabilir mi ?
HAGB olabilir belki. Ayrıca para cezaları devlet hazinesine ödenmektedir, mağdura değil. Mağdur dilerse ayrıca manevi tazminat davası açabilir.