Özel sektörde zorla doğuya tayin
Merhabalar,
Özel bir bankada 2.5 yıldır yönetmen ünvanı ile çalışmakta iken,portföyü iyi yönetemediğim ve 6 ay önce bir başka çalışanla kavgamızıgerekçe göstererek Türkiye'nin en doğusunda bulunan bir ile tayinimi çıkardılar,eşimin sağlık sorunları,çocuklarımın okulu vs gerekçelerle ilgili yere gidemeyeceğimi belirtmeme rağmen resen atama gerçekleştirdiler,sonrasında ise bu ile mazeretlerimle beraber bu ile gidemeyeceğimi aynı il içerisinde diğer şubelerde personel ihtiyacı bulunduğunu bu şubelere tayinimin yapılmasını talep ettim,yinede yazmış olduğumuz şeyler geçerli diyerek 2 iş günü yol verip bu şubeye gitmemi yazılı olarak bana ilettiler.
1-18 yıllık bankacıyım
2-Portföy karlılığım hedef gerçekleşmelerim %100 civarında
3-Bu banka ne yapmak istiyor,(Anladığımkadarıyla 3 işgünü işe gitmeyince haklı gerekçe ile sözleşmeyi feshedecekler)
4-Ben bu durumda ne yapabilirim,ne yapmalıyım ?
Saygılarımla,
Cevap: özel sektörde zorla doğuya tayin
Merhabalar,
ilgili tayin yerine haklı gerekçelerle gitmedim.İlgili yere acil personel ihtiyacı bulunduğu gerekçesi ile tayin yapan kurum şu anda benim çalıştığım yere yeni birisini alıyormuş,
Yapabileceğim muhtemel işlemler hakkında bilgi veren olursa memnun olurum.
Saygılarımla,
Sözleşmenizde diğer şubelerde çalışmayla ilgili bir madde olup olmadığına bakmak gerek, ki bir çok şubesi olan bankaların bu yönde madde içermeyen bir sözleşme ile çalışacağına ihtimal vermiyorum, %99 sizin de iş sözleşmenizde bu tür bir şube değişikliği kabul ettiğinize dair bir madde bulunmaktadır diye tahmin ediyorum.
Bu durumda da belirtilen yeni görev yerinizde görevinize başlamamış olmanız devamsızlık olarak tanımlanacak ve işveren tarafından haklı nedenle sözleşmeniz feshedilecektir.
Diğer yandan , yeni görevlendirildiğiniz şubeye siz gitmemenize rağmen bir alım yapılmamasına rağmen, sizden boşalan konuma personel alımı yapıldıysa kötü niyetli fesih iddiasıyla dava açabilirsiniz diye düşünüyorum.
Sayın Kırcalı öncelikle ilgi ve alaknız için teşekkür ederim.
İlgili tayin yerine mazeretsiz olarak gitmedim,işverende mazeretsiz 2 gün üst üste işe gelmeme sebebiyle haklı sebeble sözleşmeyi tazminatsız olarak fesih yaptı.
Süreci bir hukukcu ile beraber yürütmekteyim.Ancak kafama takılan bir iki konuyu danışmak isterim
Hem işe iade hemde kötü niyet davası açabilirmiyim.Ayrıca bu süreçte açılabilecek bütün davaları bu kuruma açmak istiyorum.Hangi davalar işverene açılabilir.
Saygılarımla
Kötü niyet tazminatı, iş güvencesi şartlarından yararlanamayan çalışanın alabileceği bir tazminattır.
30 dan fazla çalışanın olduğu bir yerde 6 aydan fazla süreli çalışması olanların kötü niyet tazminatı alabile hakkı yoktur.
İşe iade davası açabilirsiniz veya ihbar ve kıdem tazminatı davası açabilirsiniz, ama devamsızlık yaptığınız ortada iken bu davaları kaybetmeniz kesin gibi, belki devamsızlıkla ilgili savunma alınmaması durumu varsa, feshin usulune uygun yapılmamasından yola çıkarak tazminatlarınızı alabilme şansınız olabilir.