Yanımda yaşayan anne-babamın borcundan dolayı eşyalarım haczedilebilir mi?
Bir süredir annem ve babam benim evimde yaşıyor. Evin bir kısmını tamamen onlara ayırdım ve eşyalarını(TV,Beyaz Eşya,Bilgisayar vb.) da temin ettim.
Hem annemin hem de babamın ödeyemediği için artık yatırmaktan vazgeçtikleri kredi taksitleri var ve doğal olarak her gün bankalar taciz ediyor.
Kendilerine ait özel eşyaları dışında hiç bir mal, mülk ya da eşyaları kalmadı. Büyük ihtimalle eninde sonunda borç ödenemediği için evime hacize gelecekler.
Elimde de her aldığım eşyanın faturası bulunmuyor haliyle.
- Bu durumda haciz memuru evdeki eşyaları haczedebilir mi?
- Faturasını saklamadığım eşyalar üzerinde istihkak iddia etmek bir şey ifade eder mi?
- Bana ait olduğunu kanıtlasam dahi icra memuru; "aynı amaca hizmet eden eşya birden fazla" diyerek 3 eşyadan 2'sini alabilir mi?
- Eğer tüm bunlara karşı benim lehime olan bir şey var ise hangi kanunu ve maddesini referans alabilirim?
Yardımcı olabilirseniz çok minnettar olurum.
Saygılar.
Cevap: Yanımda yaşayan anne-babamın borcundan dolayı eşyalarım haczedilebilir mi?
Temel mantik, borclunun ikamet ettigi adreste bulunan esyalarin borcluya ait oldugunun kabulu seklinde. O nedenle evinize haciz icin gelinmesi mumkun.
Borcluya ait olmadigini iddia ettiginiz esyanin size ait oldugunu faturasi ile ispatlayabilirsiniz, size ait oldugunu ispatladiginiz esyanin haczedilebilmesi mumkun degildir.