Doandirildim dolandiran kisiye hakaret ettim karsi dava acsa sonucu ne olur ?
Daha once buraya da konus acmistim dolandirildim internet uzerinden sahis parami iade etmedi ama cok agir kufur ettim simdi bu sahis bana dava acsa ne olur kanunda adam yaralama veya oldurme oldugunda hakaret edilirse ceza almaz diyor fakat ben dolandirildim ogrenciyim sicilimin kirlenmesini istemem benim akibetim ne olur bana bi yardimci olursaniz sevinirim
Cevap: Doandirildim dolandiran kisiye hakaret ettim karsi dava acsa sonucu ne olur ?
Dolandırıcılık haksız bir fiildir. Hakaret suçu haksız bir fiile karşı tepki olarak işlenirse verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileği gibi hiç ceza da verilmeyebilir.
Hakimin hangisini tercih edeceği somut olayın gerçerçekleşme şekline bağlıdır. Muhtemelen ceza vermeyecektir. Ancak bundan sonra dikkatli davranın, haklı iken haksız çıkmaya gerek yok.
Tabi ki, bu yazdıklarım karşı tarafın dolandırıcılık suçunun sabit olması durumunda geçerlidir.
Cevap: Doandirildim dolandiran kisiye hakaret ettim karsi dava acsa sonucu ne olur ?
Icimi biraz rahatlattiniz cok tesekkur ederim fiilen bir dolandiricilik durumu soz konusu hakaret davalarinda sanirsam ya para cezasi yada bi kac ay hapis cezasi var benim durumum durup dururken olmadigi icin mahkemeye ciksam bile hakim sucsuz bulabilir dediginiz gibi o zaman sicilime islemez degil mi ? Cunku ileride kararimi degistirip devlet memuru olmak istersem basima bela olabilir ve ayrica ben yurtdisina da yerlesmeyi dusunuyorum onda sicile bakiyorlarmis onda da sikinti cikarabilir onun icin sormustum icim tuy kadar hafifledi tesekkur ederim beni aydinlatip rahatlattiginuz icin efendin
Karşı tarafla görüşüp şikayetten vazgeçmesini sağlamak en güzel çözüm yoludur.
Dostum zaten magdur olan benim yanlis anladin herhalde soruyu
Alıntı:
hunter1995 rumuzlu üyeden alıntı
Icimi biraz rahatlattiniz cok tesekkur ederim fiilen bir dolandiricilik durumu soz konusu hakaret davalarinda sanirsam ya para cezasi yada bi kac ay hapis cezasi var benim durumum durup dururken olmadigi icin mahkemeye ciksam bile hakim sucsuz bulabilir dediginiz gibi o zaman sicilime islemez degil mi ? Cunku ileride kararimi degistirip devlet memuru olmak istersem basima bela olabilir ve ayrica ben yurtdisina da yerlesmeyi dusunuyorum onda sicile bakiyorlarmis onda da sikinti cikarabilir onun icin sormustum icim tuy kadar hafifledi tesekkur ederim beni aydinlatip rahatlattiginuz icin efendin
Aslında hapis cezası var. Fakat genellikle bu ceza paraya çevriliyor ve sizin kabul etmeniz halinde HAGB veriliyor. Yani hüküm bir süre (Örn. beş sene boyunca) açıklanmıyor, bu süre içinde benzer bir suç işlemezseniz bu ceza da siliniyor sicilinize de işlemiyor. Beş yıl sonra ise hiç ceza almamışsınız gibi oluyor.