dublexten ayrı dairelere çevrilmiş daire de tek abonelik problemi.
merhaba.
kirada oturduğum ev dublexten girişleri ayrı iki ayrı daire haline çevrilmiş. üst katım çatı katı. abonelikler tek. hepsi benim adıma. elektrik su faturalarını yarı yarıya doğalgaz faturalarını ise benim dairemin büyük olması ve aile olduğum için 3/2 sini ben 3/1 ini üst kattaki arkadaş ödeyecek şeklinde bilerek tuttum. burya kadar bir sıkıntı yok. ancak üst katın çatı katı olması sebebiyle sürekli kombi çalıştırılması isteniyor. eşim ve çocuğum eşimin işi gereği baba evindeler. dolayısıyla ben yakmasam bile üşümüyorum. bu durumda kullanmadığım elektrik ve suyun yarısını / doğalgazın da 3te2 sini ödemem gerekiyor. evdeki tüm peteklerim günlerce kapalı olmasına rağmen evin sıcaklığı iyi ancak üstteki arkadaş sürekli üşüdüğünden kombiyi sürekli yakmamı istiyor. (o da kendince haklı) . üstteki arkadaşın kötü bir niyeti olmadığı düşüncesinde olsamda bu konu beni mağdur ediyor. bu konuda oluşacak anlaşmazlıklarda yasal haklarım nelerdir yanıtlarsanız sevinirim. (kira kontratım mevcut)
Cevap: dublexten ayrı dairelere çevrilmiş daire de tek abonelik problemi.
Anladığım kadarıyla ev sahibiniz buranın aboneliklerini yasal birtakım engeller nedeniyle ayıramamış ya da formalitelerle uğraşmak, masraf yapmak istemediğinden bilerek ayırmamış. Bu soruna çözümü de kendince kontratlara böyle bir hüküm yazarak getirmiş.
Kuşkusuz bu, hakkaniyetsiz bir duruma neden olacak niteliktedir ve yasal değildir. Siz şu anda üzerinizdeki aboneliklerden üçüncü bir kişiye elektrik, su satıyor durumundasınız. Bu da EPDK mevzuatına aykırı bir durumdur ve usülsüz kullanım nedeniyle cezai yaptırımlarla karşılaşmanıza, aboneliklerinizin feshedilmesine neden olabilir. Doğalgaz için tam olarak aynı şeyi söylemek mümkün olmasa da o konuda da bir sıkıntı var.
Öncelikle yapmanız gerkeken;
Ev sahibinize bir ihtarname keşide ederek durumun yasal olmadığını belirterek abonelikleri ayırmasını istemek. Eğer siz bunu biliyordunuz, bu şartlar altında evi tututunuz derse, siz de yasal olmadığını ve yaptırımlarla karşılaşabileceğinizi sonradan öğrendiğinizi veya bu durumu bilmenize rağmen acilen ev ihtiyacınız nedeni ile sözleşmeyi bu şekliyle imzalamak zorunda kaldığınızı belirtebilirsiniz.
Yasal olmayan bir duruma yine yasal olmayan bir çözüm önermiş gibi olmayayım ama benzer durumda olanların tam hakkaniyetli bir paylaşım için süzme sayaç tabir edilen, devreye ikinci bir sayaç takılması şeklinde uygulamalar yaptıklarını biliyorum.
Yasal ve hakkaniyekli bir durum için aboneliklerin ayrılması ve iki ayrı kombi kullanılması şarttır.
Cevap: dublexten ayrı dairelere çevrilmiş daire de tek abonelik problemi.
yanıtınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Ancak bu paylaşım herhangi bir kontratta yer almıyor. üst kattaki komşunun herhangi bir kontratıda yok. zira ev yasal olarak dublex göründüğünden burada ikametide yok. abonelik ve fatura paylaşımı tamamen (ayrıntılı bir şekilde olmasada) sözlü olarak yapıldı. işin aslı birazda karambole geldi. ev sahibi abonelik ayrılması için gerekli işlemlerin çok masraflı uzun süreceğini belirtiyor ayrıca da suzme saat çözümünde herhangi bir yükülülüğünün olmadığını ve yapılacak tesisat işlemlerinde herhangi bir masrafı üstlenmeyeceğini belirtiyor. bu arada ihtarname çekebileceğim bir adres yok elimde. kira kontratımda kiraya verilen evin adresi var sadece.kiraya verenini ikametgahı kısmı boş