Cevap: Yargıtay kararı bozma ?
Yerel mahkemede ne karar verildi ise Yargıtay o kararı hukuka uygun bulmamış ve bozmuş. Dosyanız yerel mahkemeye geri gönderilecek. Yerel mahkeme Yargıtay'ın bozma gerekçesini de göz önüne alarak yeni bir karar verecek. Bozma kararına uyabilir de ilk kararında direnebilir de..
Genellikle uyarlar.
peki yerel mahkeme duruşma yapacakmı yok bizi boşayacak mı
Dediğim gibi, genellikle duruşma yapmadan iki satır yazı yazarak "Yargıtay'ın bozma kararındaki gerekçeye uyulmasına" derler. Bu durumda mahkemenin ilk kararı her ne ise onun tam tersi olan karar verilmiş olur.
Bazen de eğer yerel mahkemenin hakimi verdiği karar konusunda kendine çok güveniyorsa ilk verdiği kararda direnir. Kendi gerekçelerini belirterek Yargıtay'ın görüşünün tersini savunur. Buna direnme kararı denir. Bu durumda dosya Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna gönderilir. Kesin kararı orası verir.
Arkadaşlar lütfen bilen biri cvp versin burda ne demek isteniyor
Yargıtay
2. Hukuk Dairesi
Esas: 2003/10286
Karar: 2003/11464
Tarihi : 17.09.2003
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece, tarafların boşanmalarına karar verilmiş, kararı davacı süresi içinde temyiz etmiştir. Davacı temyizinde "..karardan sonra karar kendilerine tebliğ edilmeden eşiyle barıştıklarını evlilik birliğini devam ettirdiklerini, aralarında bir sorun kalmadığını, barışıp biraraya gelmiş olmaları nedeniyle boşanmalarına ilişkin verilen kararın bozulmasını.." talep etmiştir. Görüldüğü gibi, temyiz dilekçesi davadan feragat niteliğindedir. Davadan feragat kesin hükmün bütün sonuçlarını hasıl eder. (HUMK.m.95/1)
Davacı, dosya Yargıtay'da iken gönderdiği 2.9.2003 tarihli dilekçesi ile "..temyizden feragat" etmiştir. Davadan feragat, temyiz dilekçesiyle kullanıldığına göre, davadan feragatten rücu sonucunu doğuracak şekilde temyizden feragat edilemez. Zira, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 95/1. maddesi gereğince davadan feragatle, ortada artık bir dava kalmamıştır. Mevcudiyeti kalmayan bir davanın temyiz davası ile Yargıtay'a taşınması da söz konusu olamaz. Bu bakımdan, davacının 2.9.2003 tarihli temyizden feragati hükümsüzdür.
KARAR : Davadan feragat sebebiyle karar verilmek üzere hükmün BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 17.09.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Alıntı:
canbatar rumuzlu üyeden alıntı
KARAR : Davadan feragat sebebiyle karar verilmek üzere hükmün BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 17.09.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Davadan feragat etme olduğu için Yargıtay dosyayı mahkemeye ''Feragat Nedeniyle Reddedilmesi İçin'' mahkemesine iade etmiş.Duruşmaya gidersiniz, orada da feragatinizi bildirirsiniz.Sonrasında davanızın reddine karar verilir.
Geçmiş olsun
nasıl yani hocam ben şimdi boşandım mı
ya şimdi hocam belki çok saçma gelebilir ama eşim hamile yine boşanmak istiyor neyapacağımı bilmiyorum barışalı5 ay olmadıya çocuk oyuncağı zannediyor
boşanmakta istemiyorum o tekrar feragat etmezse ne olacak
Alıntı:
canbatar rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar lütfen bilen biri cvp versin burda ne demek isteniyor
Yargıtay
2. Hukuk Dairesi
Esas: 2003/10286
Karar: 2003/11464
Tarihi : 17.09.2003
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece, tarafların boşanmalarına karar verilmiş, kararı davacı süresi içinde temyiz etmiştir. Davacı temyizinde "..karardan sonra karar kendilerine tebliğ edilmeden eşiyle barıştıklarını evlilik birliğini devam ettirdiklerini, aralarında bir sorun kalmadığını, barışıp biraraya gelmiş olmaları nedeniyle boşanmalarına ilişkin verilen kararın bozulmasını.." talep etmiştir. Görüldüğü gibi, temyiz dilekçesi davadan feragat niteliğindedir. Davadan feragat kesin hükmün bütün sonuçlarını hasıl eder. (HUMK.m.95/1)
Davacı, dosya Yargıtay'da iken gönderdiği 2.9.2003 tarihli dilekçesi ile "..temyizden feragat" etmiştir. Davadan feragat, temyiz dilekçesiyle kullanıldığına göre, davadan feragatten rücu sonucunu doğuracak şekilde temyizden feragat edilemez. Zira, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 95/1. maddesi gereğince davadan feragatle, ortada artık bir dava kalmamıştır. Mevcudiyeti kalmayan bir davanın temyiz davası ile Yargıtay'a taşınması da söz konusu olamaz. Bu bakımdan, davacının 2.9.2003 tarihli temyizden feragati hükümsüzdür.
Yani biz bilmeyerek mi cevap verdik demek istiyorsunuz?
Siz soruyu sorduğunuzda ortada yukarıdaki karar falan yoktu. Bozma ne demek demişsiniz, biz de üşenmedik kalktık size iki tane ileti yazdık cevap verdik.
Dün olayı edevlet ten öğrendiğinizi söylerken bugün kalkmış buraya 12 senelik Yargıtay kararını koymuşsunuz.
Ben bilmiyorum bu işi, bilen biri cevap versin!!
yok hocam benim durumum bu kararın tam aynısı eğer yanlış birseşy dediysem özür dilerim
kardeşim sen boşanmışsın, sonrasında feragat etmişsin, yargıtay da feragat etti boşanmayı kaldır bunlar BOŞANMASIN demiş.
Mahkeme sizi BOŞAMAYACAK şu aşamada.