Savcılık/Mahkeme/İkametgah Durumu
Esenlikler.
Bir kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundum. Sanal ortamda bana iftira ve hakarette bulunmuştu.
Kendisi farklı ilde yaşıyor.
Ben suç duyurusunda bulunduğum zaman A ilinde yaşıyordum. Şimdi B ilinin ilçesindeyim.
Bugün çağrı kağıdı geldi, mahkeme duruşması için. Çağrı kağıdı şu anda kamet ettiğim resmi kayıtlarda gözüken B ilinin ilçesine geldi.
Ne yapmam lazım?
Mahkemeyi şu andaki yaşadığım yere aldırabilir miyim?
Nasıl bir yol izlemem lazım?
Şimdiden sağolun.
[langtitle=de]Cevap: Savcılık/Mahkeme/İkametgah Durumu[/langtitle]
[lang=de]Hayır, mahkemeyi bulunduğunuz yere aldırmanız söz konusu olamaz. İlk duruşmaya gidip ifade vermeniz gerekir. Sonraki duruşmalara gitmeyebilirsiniz.
İsterseniz davaya katılma talebim yoktur diyerek davadan çekilebilir, kamu davası olarak devam etmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dava sonucuna itiraz, temyiz vb haklarınız olmaz.[/lang]
Cevap: [langtitle=de]Cevap: Savcılık/Mahkeme/İkametgah Durumu[/langtitle]
İlk duruşmaya gidip diğerlerine gitmediğim takdirde nasıl bir yaptırımla karşılaşabilirim? Devlet memuruyum bu konuda sıkıntı yaşamak da istemiyorum.
Davaya katılma talebim yoktur diyerek davadan çekilirsem zararıma mı olur? Maddi/manevi tazminatla, mahkeme masrafları ile karşılaşabilir miyim?
Teşekkür ederim.
Cevap: Savcılık/Mahkeme/İkametgah Durumu
Davaya katılma talebinizin olmadığını ilk duruşma başlar başlamaz hakime söylemeniz gerekmektedir. Ancak yine de ilk ifadeniz hakim tarafından alınacaktır. Bu durumda artık davanın tarafı olmayacaksınız. Dava kamu davası olarak devam edecek ve sanık suçlu bulunursa cezası verilecek.
Ben sizin yerinizde olsam ilk duruşmaya gitmişken katılma talebim vardır ancak sonraki duruşmalara başka bir ilde memur olmam nedeniyle katılamayacağım vareste tutulmamı talep ederim derdim.
Her iki durumda da mahkeme masrafı, maddi manevi tazminat talebi ile karşılaşmanız söz konusu olamaz.
Suç duyurusunda 5. ayda bulunuyorum. 9 ayda il değiştiriyorum resmi ikametim de değişiyor ancak mahkeme 10. ayda dava açıyor. Anlamış değilim. Her durumda ilk duruşmaya gitmem lazım. Hakkımızı savunalım derken sıkıntılı bir duruma düştüm.
Peki, sanık yani bana iftira atan kişide duruşmaya katılmak zorunda mı?
Burada yazan yorumlara uysaydım eyvah eyvah. Yaşadığım ilçenin adliyesine gittim dilekçe verdim. Tebligat geldi, buradaki adliyeden duruşmaya çağrıldım. Size kolay gelsin.
İstinabe yoluyla ifadeniz alınır merak etmeyin. Ben yurtdışındayım şu an haziran ayında açılan bir dava için tebligat gelmesini bekliyorum sonra gidip konsolosluk üzerinden ifade vereceğim.
Edit: Alınmış ifadeniz. Şimdi gördüm.
Yalnız dilekçe vermek için oradaki adliyeye kadar gitmeniz şart değildi bulunduğunuz yerin adliyesinden de oraya gönderebilirdiniz. Arkdaşlar neden size gitmeniz gerekir diye yazmışlar bende anlayamadım.