Senetli Kiralık Evden Çıkmak
Öncelikle merhabalar. Çok acil yardıma ihtiyacım var. Üniversite öğrencisiyim , bundan 1 ay önce 3 arkadaş ev kiraladık. Ev müstakil, eşyalı ve oldukça eski. Üstümüzde ev sahibi oturuyor altında da biz. Yaptığımız hatanın farkında olmamıza rağmen bu evi kiralamak mecburiyetinde kaldık. Kira sözleşmesi ya da kontrat yok. Haziran ayına kadar her ay için bir kira bedeli senet yaptık. 2 ay ahmet'in 2 ay mehmet'in senedi şeklinde. Ev sahibi bu işin başında bu evden çıkamayacağımızı , çıkarsak da senetleri ödemek zorunda kalacağımızı belirtti. Şimdi biz bu evden çıkmak istiyoruz , ev çok kötü çok eski ve rutubetli. Okula da uzak. Yeni bir yer bulup buradan çıkmak istiyoruz.
Bir kaç avukata sordum yapacak hiç bir şeyimiz olmadığını belirttiler. Biliyorum durum kötü. Lütfen yardımcı olun bunun bir yolu olmalı illaki mevcut bir hakkımız olmalı bir şeyler yapmalıyız . Sizlerden çok acil öneriler yapmanızı rica ediyorum, yardıma ihtiyacım var lütfen... Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Senetli Kiralık Evden Çıkmak
söz konusu senetlerde NAKDEN ibaresi var mı ?
senette malen ibaresi var mı ?
sormuş olduğum sorulara vereceğiniz cevaplara göre size cevap yaza-cam.
NOT: Türk hukuk sisteminde güçlü, kesin hükme tabi olan evraklardan biri olan senette imza atmış olduğunuzdan dolayı canınız yanma ihtimali vardır.
keşke kira sözleşmesine imza atsaydınız ayıplı ev sebebiyle hiç bir bedel ödemeden evden çıkacağınız gibi kira bedelinde yapacağınız masrafları azaltma haklarınız vardı.
Senette sadece nakden ibaresi var yanlış hatırlamıyorsam nakden ya da malen arasında değişen şey nedir acaba ? Bu işten zararsız kurtulma ihtimalimiz yok sanırım. Olmasada bu okulu bırakıp gidicem , çalışıp ödeyeceğim başka yolu yok, zaten kıt kanaat yaşıyoruz kirayı zor ödüyoruz...
Alıntı:
Mre06 rumuzlu üyeden alıntı
Senette sadece nakden ibaresi var yanlış hatırlamıyorsam nakden ya da malen arasında değişen şey nedir acaba ? Bu işten zararsız kurtulma ihtimalimiz yok sanırım. Olmasada bu okulu bırakıp gidicem , çalışıp ödeyeceğim başka yolu yok, zaten kıt kanaat yaşıyoruz kirayı zor ödüyoruz...
NAKDEN ANLAMI : ben sizden borç para aldığım için size senet verdim anlamı vardır. Yani siz ev sahibinden borç para aldınız ve geri ödemeyi senet ile söz verdiniz anlamı var.
MALEN İBARESİ ANLAMI :ben sizden hizmet veya mal aldım ücretini ödemediğim için senet verdim.
eğer malen ibaresi mal almadım diyerek kurtulma ihtimaliniz oldukça yüksekti.
ÖNERİM;
söz konusu senetler xxxxxxx adresteki kira bedelleri için aldığını İKİ ARKADAŞ imzası ile olayı iyi anlatarak noter kanalı ile bu senetler borç ikrarı içermediğini sadece ev sözleşme anlamına geldiğini ihbaren bildiriniz.
Yasalar sadece sizi değil ev sahibini de koruyor.Karşı taraf zaten evden çıkma ihtimaline karşı sizi uyarmış siz kendi isteğinizle gördüğünüz evi tutmuş ve gene kendi isteğinizle senetlere imza atmışsınız.Şu haliyle evde oturun oturmayın bundan bağımsız olarak karşı tarafın elindeki senette yazan kadar borçlusunuz.Şu ara dönemde tutarken beğendiğiniz evi şimdi beğenmiyorum diyerek tek taraflı boşaltmanız ev sahibini mağdur edecek ve aylarca kira gelirinde mahrum bırakacaktır.Orta bir yol bulmak veya evde oturmaya devam etmek makul şeçeneklerdendir.
öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Senede tekrar baktın nakden ibaresi yok , malen ahzolunmuştur ibaresi var. Bu durum da ne yapmalıyım
ayrıca: kira sözleşmesi ya da kontrat yapmadan ev kiralamak ve bu kirayı bankadan değil, elden alma söz konusu. Ortada bir vergi kaçırma durumu var ve bu durumu ihbar edemez miyim ?
Alıntı:
öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Senede tekrar baktın nakden ibaresi yok , malen ahzolunmuştur ibaresi var. Bu durum da ne yapmalıyım
kesin mi ?
evet kesinlikle eminim aldığım senete baktım ve diğer senetlerde aynı zaten .
- - - Updated - - -
evet kesin
Alıntı:
evet kesinlikle eminim aldığım senete baktım ve diğer senetlerde aynı zaten .
- - - Updated - - -
evet kesin
dediğim gibi ;
KABACA İHTAR ÖRNEĞİ ;
sayın muhatap bildiğiniz üzere söz konusu senetlerin sözlü kira sözleşmesi sebebiyle aldığını sırf bu yüzden senette MALEN ibaresi koyulduğumuzu bilinmektedir.
sözlü kira sözleşme ve senetler alınma nedeni olan xxxx adresindeki evde xxxx aydır oturmaktayım.
oturmakta olduğum evde bu ayıp xxxx yüzünden tamamlan yaralanmıyorum.
işte nedenlerden ötürü borçlar kanunu ilgili maddeleri gereğince ayıpı gidermenizi talep ederim , aksi taktirde sözlü kira sözleşmesine eki niteliği olan xxxx düzenleme tarihli 5 adet senetti karşılığı gereli hizmet sunulmadığı için ödemeyeceğim gibi fesih etmek için hukuki yollara başvuracağımı ihtar-en bildiriyorum
KOPYALAMA YAPARAK BU İHTARI GÖNDERMEYİN.
SADECE SİZE ÖN BİLGİ OLMASI İÇİN KABACA İHTAR YAZDIM (KABACA )
çok teşekkür ederim yani evin bir kusurunu göstermemiz gerekiyor , bu durumda uğraşıp düzeltmeyeceği bir kusur lazım bize