Forex Firmasının Hile ve Dolandırıcılığı
Merhaba Arkadaşlar,
Ben forex firmamdan şikayetçi olacağım ama öncelikle 30 ekimden itibaren bana yaşattıkları ahlaksızlığı sizlerle paylaşmak istiyorum.
30 Ekim Cuma günü piyasalar kapanmadan 5-10 dakika önce USD/TRY paritesi için hem “sell stop” hem de “buy stop” olarak iki bekleyen emir verdim. Verdiğim emirlerimin detayları aşağıdaki tabloda görünmektedir.
Bekleyen Emirler:
İşlem No Açılış Saati Tip Hacim Enstrüman Fiyat Zararı Durdur Karı Al Piyasa Fiyatı
9337868 2015.10.30 22:51:35 buy stop 3.00 usdtry 2.92624 0.00000 0.00000 2.91622
9337874 2015.10.30 22:51:55 sell stop 3.00 usdtry 2.90351 0.00000 0.00000 2.91322
Bu emirleri verirken hesap bakiyem 3.120,67$ , USD/TRY paritesi 2.91322(Sell) / 2.91622(Buy) fiyatlanması şeklindeydi.
01 Kasım Pazar günü gece 01:00 de piyasalarımız açıldığı anda USD/TRY paritesi 2.82399/2.82600 civarında fiyatlandı. 2.90351 fiyatından verdiğim 3 lotluk sell stop emrinin devreye girmesini beklerken, bir anda ben hiçbir işlem yapmadan 2 lotluk 2.82540 fiyatından sell işlemi açıldı ve benim verdiğim 3 lotluk sell stop emri, 1 lot’a düştü. Ve bir anda iptal oldu. Olayların hileye dönmesi burada başlıyor. Bu iki işleme ait detaylar şu şekildedir;
Kapanan İşlemler:
İşlem No Açılış Saati Tip Hacim Enstrüman Açılış Fiyatı Zararı Durdur Karı Al Kapanış Saati Kapanış Fiyatı Komisyon Swap Kar/Zarar
9337874 2015.11.02 00:02:32 sell 2.00 usdtry 2.82540 0.00000 0.00000 2015.11.02 00:05:21 2.83300 0.00 0.00 -536.53
9339137 2015.10.30 22:51:55 sell stop 1.00 usdtry 2.90351 0.00000 0.00000 2015.11.02 00:04:44 2.82547 0.00 0.00 cancelled
Yukarıdaki ID numaralarına ve saatlere lütfen dikkat etmenizi rica ediyorum. Cuma gecesi verdiğim sell stop ID’si ile Pazar gecesi limit yetersizliğinden iptal olan sell stop emirlerinin ID leri farklı ama saatleri aynı. Bir anda Hacim(Lot) leri değişiyor. Ve benim açmadığım 2 lotluk sell işleminin ID si bir anda Cuma gecesi verdiğim sell stop emrinin ID’sine dönüşüyor ama saat Pazar gecesi açılışı saati. Bekleyen bir emirde yada aktif bir işlemde yapılan değişiklikler de asla ID numarasını değişmez, burada ID numaraları nasıl değişiyor? Tamamen bir hile var ortada. Bu nasıl bir işlemdir, bu firma böyle bir şeyi nasıl yapabiliyor? Nasıl bizim emirlerimizi ve işlemlerimizi böyle hile yoluyla insanları kandırarak değiştirebiliyorlar? Kendi zararlarını nasıl biz yatırımcıya yansıtıp bizim üstümüzden kara geçebiliyorlar?
Ben yaklaşık 6-7 kuruş (Ortalama 6000-7000 dolar) sell stop emrinden kar beklerken bir anda böyle bir zarar görüyorum. Gece 01:04’te hemen firmanın müşteri temsilcisini arayıp durumu bildirdim, benim açmadığım satış emrini söyledim ve kapattığımı bildirdim. Onlar da bana sistemsel bir hata olabileceğini ve işlemin ID numarasıyla birlikte belirttikleri mail adresine başıma gelenleri anlatmaması istediler. Bu zararımı nasıl tahsil edeceğimi, karımın ne olacağını sorduğum zamanda net bir yanıt alamadım. Gece verdikleri maile durumu anlatan ve mevcut ekran görüntülerini içeren bir mail gönderdim.
02 Kasım Pazartesi günü firmanın şahsıma atadığı analist uzmanımla sabah 09:57de telefonla görüşme yaptım. Durumu ve mağduriyetimi kendilerine anlattım. Ama dalga geçer gibi cevaplar aldım. Bana böyle özel günlerde bekleyen emirlerin devreye girmediği söylediler. Ama aynı emirleri demo hesabımda da girmiştim ve demo hesabımdaki Sell Stop emri devreye girdi. Bildiğiniz üzere demo hesabındaki yapılan işlemler, piyasalar, kar ve zarar, spread, emirlerin hepsi gerçek hesaptaki ile aynı sadece para sanal. Bu nasıl bir ahlaktır. Bunu da geçiyorum, dedikleri gibi gerçek hesaptaki bekleyen emirler devreye girmemiş olsun, peki bir anda 3 lottan 1 lota düşen sell stop nasıl devreye giriyor ve bakiye yetersizliğinden iptal oluyor?
Forex piyasasındaki karlardan ve getirilerden haberdar olduğumuz kadar risklerinden ve zararlarından da haberdarız. Geçmiş dönemlerde kar ettiğimiz gibi zarar ettiğimiz de oldu işlemlerimizde. Kalkıp hiçbiri için aracı firmamızı yada analist uzmanımı suçlamadım. Çünkü açtığım bütün pozisyonları bilinçli ve kendi irademle açtım. Sonuçlarına ben katlandım. Ama şu anda yaşadığım problem inanın kendi iradem dışında. Biz yatırımcıları ahmak yerine koymaya çalışmaları tahammül edilebilir gibi değil!
Bu firma SPK Lisanslı, İstanbul, Ankara ve İzmir merkezli bir firma. Sizce bu aşamada hakkımı nasıl savunabilirim, nasıl bir adım atmam ve neler yapmam gerek? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Forex Firmasının Hile ve Dolandırıcılığı
Oncelikle gecmis olsun. 1 Kasim gecesi piyasalarda cok sert hareketler oldu ve gap olustu. Burada stop loss seviyelerinin calismamasi, bekleyen emirlerin calismamasi veya cok yanlis seviyelerde calismasi malesef normal.
Firma ismi vermeyin, SPK lisansli bazi sirketlerin yatirimci ile arasinda cikar catismasi olmasi normal ve bu yasal. Verdiginiz emirleri piyasaya iletmeyip, piyasa kosullarinda olusan zararinizdan kar elde edebiliyorlar. Firmada emirleri iletirken bir dealing desk varsa bu o ise yarar.
Piyasadaki anormal hareketlerden ve emirlerin calismamasindan veya farkli seviyelerden calismalarindan sorumlu degiller. Ancak sizin vermediginiz bir emri vermis gibi islem yaptilarsa bu zaten terminalden belli olur. Bu konuda sorumlular ve ceza alirlar.
Bunun haricinde hersey kuralina uygun olsa dahi teminatiniz eger eksiye dustuyse, yani butun paranizi kaybetmekle kalmayip birde borclu ciktiysaniz bu zarari araci kurum ustleniyor. SPK yatirimciyi bu konuda koruyor
Gecmis olsun