İcra Dosyasında Zaman Aşımı Hakkında;
Değerli Yöneticiler;
Yeni başlık açmak ne derece doğru bilmiyorum ancak hatalı isem şimdiden özür dilerim.
Hukuk bilgim olmadığı için hatalarımın mazur görülmesini isterim.
Şimdi benim sıkıntım şu şekilde.
12.11.2011 vadeli 200 TL tutarında bir senet 09.10.2014 tarihinde Ankara 6 İcra Dairesinden işleme alınmıştır (e-Devlet Üzerinde ki tarih) ve icra dosyası bir yılı aşkın süredir herhangi bir işlem görmemiştir ve adıma herhangi bir icra takibi gelmemiştir ne maaş nede ikametgah üzerinden. Benim sorum ise;
İİK madde 78 de 1 yıl işlem görmeyen dosya ile ilgili:
"1 - TALEP MÜDDETİ
(Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.)
Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı refolunduktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebilir.
(Değişik fıkra: 06/06/1985 - 3222/9 md.) Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. İtiraz veya dava halinde bunların vukuundan hükmün katileşmesine kadar veya alacaklıyla borçlunun icra dairesinde taksit sözleşmeleri yapmaları halinde taksit sözleşmesinin ihlaline kadar geçen zaman hesaba katılmaz.
Alacaklı isterse, haciz talebinin vukuuna dair bir vesika verilir. Bu vesika hiç bir harç ve resme tabi değildir.Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır.
Yeniden haciz istemek, alacaklı tarafından vukubulan yenileme talebinin borçluya tebliğine mütevakkıftır. İlama müstenit olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine yeniden harç alınır Yenileme masraf ve harçları borçluya tahmil edilmez." denilmektedir.
Ben borca herhangi bir itirazda bulunmadığım gibi icra dairesinde de borç ile ilgili herhangi bir işlem yapmadım -ne taahhüt nede ödemede kolaylık-
Ancak son bir kaç gündür bir hukuk bürosu tarafından aranılarak 200 TL borç için 1.000 TL yakın ücret talep edilmekte ve bu tutarında icra dairesine değil kendilerine ödenmesini istemektedir.
Kanun maddesinden anladığım 1 Yıllık süre geçtiği için dosyanın işlemden kaldırılacağı yönünde ve tekrardan tebligat gönderilmesi yanlış anlamadıysam.
Peki tekrardan tebligat gönderilmesi durumunda ki zamanaşımı ne şekilde olacak. Senet Tanzim tarihimi yoksa işlem gören icra dosyasının tarihimi.
Senet tanzim tarihi ise zaten üç yıl içerisinde borç icra dairesinden takibe alınmış ancak bir yıl işlem görmediği için tekrardan tebliğ gereği doğmuştur.
Benim ne yapmam ve nasıl bir yol izlemem gerek yardımcı olursanız teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: İcra Dosyasında Zaman Aşımı Hakkında;
Sizin böyle bir borcunuz var mı?
UYARI ;
İCRAYA düşen borcu ödemeyi arzu ediyorsanız ilgili icra müdürlüğünde KAPAK HESABI yaptırmak suretiyle icra müdürlüğüne ödeyiniz.
artık sizin muhatabınız icra müdürlüğü olduğu için kesinlikle alacaklıya elden ödeme yapmayınız !
- - - Updated - - -
SORUYLA İLGİLİ CEVABIM ;
1 yıllık süre içinde hiç bir haciz talebinde bulunmaması durumunda söz konusu icra takibine devam edilmesi için alacaklının yenileme talep etmesi gerekir ve ilgili talepte borçluya yazılı biçimde bildirilmesi kaydıyla İCRAYA DEVAM EDİLİR.
Evet ben borcu kabul ediyorum ancak benden talep edilen ücreti kabul etmiyorum.
Alıntı:
ayberk_08 rumuzlu üyeden alıntı
UYARI ;
İCRAYA düşen borcu ödemeyi arzu ediyorsanız ilgili icra müdürlüğünde KAPAK HESABI yaptırmak suretiyle icra müdürlüğüne ödeyiniz.
artık sizin muhatabınız icra müdürlüğü olduğu için kesinlikle alacaklıya elden ödeme yapmayınız !
- - - Updated - - -
SORUYLA İLGİLİ CEVABIM ;
1 yıllık süre içinde hiç bir haciz talebinde bulunmaması durumunda söz konusu icra takibine devam edilmesi için alacaklının yenileme talep etmesi gerekir ve ilgili talepte borçluya yazılı biçimde bildirilmesi kaydıyla İCRAYA DEVAM EDİLİR.
Şöyle bir durumda cevabınız nedir.
2009 da açılan icra dosyası yeni çıkan yasa ile eski icra yasasına göre işlem yapılıyor.(Ev Eşyası haczi)2009 da açılıp düşen icra dosyaları 2015 te yenilendiğinde eski yasaya göremi yoksa yeni yasaya göremi işlem yapılır?
Alıntı:
yucel06 rumuzlu üyeden alıntı
Evet ben borcu kabul ediyorum ancak benden talep edilen ücreti kabul etmiyorum.
Bilmediğiniz, yeni öğrendiğiniz bir borç mu bu? Yoksa ilk andan beri borcu biliyor muydunuz?
Bir de icranın size bildirilmediğini söylemişsiniz, MERNIS adresiniz kayıtlarda doğru mu? Size tebligat çıkartılmaması mümkün değil. Bu tebligat neden ulaşmamış olabilir?
Alıntı:
arslancan rumuzlu üyeden alıntı
Şöyle bir durumda cevabınız nedir.
2009 da açılan icra dosyası yeni çıkan yasa ile eski icra yasasına göre işlem yapılıyor.(Ev Eşyası haczi)2009 da açılıp düşen icra dosyaları 2015 te yenilendiğinde eski yasaya göremi yoksa yeni yasaya göremi işlem yapılır?
Eski yasaya göre işlem yapılır.
Size ödeme emri tebliğ edildiğinde itiraz süresi içinde , ilgili kısmı kabul etmediğinize dair itirazınızı aynı yolla bildirebilirsiniz.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Bilmediğiniz, yeni öğrendiğiniz bir borç mu bu? Yoksa ilk andan beri borcu biliyor muydunuz?
Bir de icranın size bildirilmediğini söylemişsiniz, MERNIS adresiniz kayıtlarda doğru mu? Size tebligat çıkartılmaması mümkün değil. Bu tebligat neden ulaşmamış olabilir?
Tebliğ edilmiş, ben şehir dışında çalışıyorum ve muhtara bırakılmış. Borç ilk andan itibaren biliyordum ancak o zaman kı şartlarda ödeme imkanım yoktu ve 09.10.2014 tarihinde tarafıma tebliğ edildiğinde ise -e devlet kayıtları- icra dosyası açılmış ancak bu zamana kadar işlem görmemişti.
Sizlerden özür diliyorum belki çok basit bir konu ama Hukuk sistemindeki yorum farklarından dolayı form sitenizi de oldukça meşgul ettim.
Ben konuyu daha fazla uzatmamak ve sizlerin de vaktini daha fazla almamak için, izlemem gereken yolu sizlerden aldığım bilgiler ışığında yazayım ve sürecin ne şekilde işleyeceğine bakayım.
- İlk olarak İlgili icra dairesinden kapak sayfası talep edeceğim.
- ikinci olarak bir yıllık süre dolduğu için tekrar tebligat gelmesini bekleyeceğim ki bu tebligat ile ilgili yapılan masraflar tarafıma yansıtılamayacak
- son olarak da icra dairesine ödeme yapacağım.
Alıntı:
yucel06 rumuzlu üyeden alıntı
Tebliğ edilmiş, ben şehir dışında çalışıyorum ve muhtara bırakılmış. Borç ilk andan itibaren biliyordum ancak o zaman kı şartlarda ödeme imkanım yoktu ve 09.10.2014 tarihinde tarafıma tebliğ edildiğinde ise -e devlet kayıtları- icra dosyası açılmış ancak bu zamana kadar işlem görmemişti.
Sizlerden özür diliyorum belki çok basit bir konu ama Hukuk sistemindeki yorum farklarından dolayı form sitenizi de oldukça meşgul ettim.
Ben konuyu daha fazla uzatmamak ve sizlerin de vaktini daha fazla almamak için, izlemem gereken yolu sizlerden aldığım bilgiler ışığında yazayım ve sürecin ne şekilde işleyeceğine bakayım.
- İlk olarak İlgili icra dairesinden kapak sayfası talep edeceğim.
- ikinci olarak bir yıllık süre dolduğu için tekrar tebligat gelmesini bekleyeceğim ki bu tebligat ile ilgili yapılan masraflar tarafıma yansıtılamayacak
- son olarak da icra dairesine ödeme yapacağım.
Her yenilenen icra takibi ile ilgili masraflar mevcut borcunuza işleyen faizle birlikte yansıyacak.
Borcunuzu ödemek için mutlaka bir tebligat beklemenize gerek yok.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Her yenilenen icra takibi ile ilgili masraflar mevcut borcunuza işleyen faizle birlikte yansıyacak.
Borcunuzu ödemek için mutlaka bir tebligat beklemenize gerek yok.
İlâmsız takiplerde, yenileme talebi üzerine alacaklıdan yeniden harç (başvurma harcı ve peşin harç) alınır. Yenileme giderleri ve harçları borçluya yükletilemez (m.78,V,c.2 ve 3) .
Benmi yanlış yorumladım.