Kontrat yaparken bos tahliye taahhutnamesi imzaladim
Öncelikle herkese iyi geceler. Şimdiden gelecek cevaplar için teşekkür ederim. Oturduğum evin satışı gerçekleşti yeni ev sahibim ile 26 ekim günü kontrat imzaladık. Kontrat başlangıç tarihim 1 kasım. Kontrat yaparken bana tahliye taahhütnamesi imzalattılar. Basta imzalamak istemedim çünkü boşluklar vardi. Söyledimde bunları doldurun öyle imzalarım dedim emlakcı bunun bir formalite olduğunu ,kiramı düzgün ödediğim surece bir problem yaşamayacağımı söyledi. Güvendim imzaladım bende. Eve gelince araştırmaya başladım nedir bu tahliye taahhütnamesi diye. Okuduğum şeyler gözümü çok korkuttu. İmzaladığım kağıtta eğer evden çıkmazsam günlük hesabi tazminat ödemem gerektiği yazıyor.Ne kadar tazminat ödemem gerektiği yazmıyor o kısım boş. Şu an yaşadığım korku ya ev sahibim kotu niyetli bir insansa ve başım belaya girerse diye. Tahliye taahhütnamesinin işleyişi nasıl oluyor? Ev sahibim örnek veriyorum yarin kapıma dayanıp 2 gün içinde çık diyebilir mi? Çıkmazsan günlüğü bin lira ödemek zorundasın diyebilir mi? Yada evden çıkmamı isterse gidip bir yerlere başvurup evime yazılı bir belge mi gelir? Kendimi korumak için ne yapmam gerek? Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Not : taahhütnameyi boş olduğu için imzalamak istemediğimden bahsetmiştim. O an baskı altında kaldım elimden gelen tek şey imzaladığım şeyin fotokopisini istemek oldu.Aldığım bu fotokopiyle notere başvurup boş imzaladığımı bilgisizliğimden yararlandıklarını ispatlasam bir gün beni dolandırmaya kalkarsa belge olarak geçer mi?
Cevap: Kontrat yaparken bos tahliye taahhutnamesi imzaladim
Oturduğunuz ev satıldı diye tahliye taahütnamesi imzalamak zorunda değildiniz. Ancak yeni malik kendi ihtiyacı için sizi tahliye edebilirdi ama o da mümkün görünmüyor çünkü kendi ihtiyacı olsa sizinle neden kontrat yapsın..?
Yeni malikin tahliye hakkı eğer eve ihtiyacı varsa evi aldıktan sonra bir ay içinde size ihtarname çekerek altı ay içinde veya eski ev sahibi ile yaptığınız kira kontratının bitiminde (hangisi daha yakınsa) tahliye istemesi şeklinde mümkün oluyor.
Hep şöyle derler zaten;
Bu bir formalitedir siz kiranızı düzgün ödeyin sorun çıkartmayın yeter, taahütnameyi kullanmayız.
Ama canları istedikleri zaman da o taahhütnameyi acımasızca kullanmaktan çekinmezler. Malesef çok büyük bir hata yapmışsınız, imzalamayacaktınız. Yeni malikin orayı yatırım için aldığı belli.
Bu konuda Yargıtay kararlarına baktığımızda kontrat ile aynı tarihli olan taahütnameleri geçersiz kabul ettiğini görmekteyiz. Kiracı ev bulabilmek için hür irade dışı olarak imzaladığı kabul edilmektedir. Ancak siz evde otururken vermişsiniz taahütnameyi. Böyle bir taahhütname geçerlidir.
Kaldı ki, taahhütnamenin tarihi de yok istedikleri gibi doldurabilirler.
Yine Yargıtay "beyaza imza kişiyi bağlar" şeklinde kararlar vermektedir. Yani boş kağıda atılan imza sizi bağlayacaktır.
Ancak o kadar da korkmayın. Hemen tahliye et yoksa hergün bin lira tazminat vereceksiniz filan da diyemez.
Muhtemelen bir yıl rahatsınız.
Ancak seneye bu vakitler normal şartlarda % 9 -10 civarında bir zam yaparak oturmaya devam etmek varken, elindeki taahütnameye güvenerek kira şu kadar oldu verirsen ver yoksa taahütnameyi kullanarak çıkartırım derse hiç şaşırmayın.