Belirsiz süreli iş sözleşmesi yenilenmesi
bir şirkette yaklaşık 4 aydır çalışmaktayım şirket bize yeni bir belirsiz süreli iş sözleşmesi göndermiş bunu imzalamamız isteniyor. imzalamasak olurmu yani sözleşme benim bildiğim iki tarafın da rızası ile olur benim rızam olmadan bazı maddeler eklenmiş sözleşmeye ? ayrıca bu sözleşmeyi hemen imzalamamız isteniyor bunun yasal bir süresi filan var mı
Cevap: Belirsiz süreli iş sözleşmesi yenilenmesi
İmzalamasanız tabii ki olur. Ancak işvereniniz bu durumda sizinle çalışmak istemeyebilir. Bunun yerine "Ben işe girerken böyle konuşmamıştık, bu maddeleri çıkartın" diyerek o maddelerin sözleşmeden çıkartılmasını isteyebilirsiniz.
peki bunu imzalamak için bir süre var mı bana daha bu gün geldi hemen yarın imzalamak zorundamıyım
Bunu hemen imzalamanızı isteyen patronunuz. Hukuken değil bir zamanı olması, imzalamak zorunda bile değilsiniz. Aynen patronun sizi çalıştırmak zorunda olmadığı gibi.
Önceki mesajımda dediğim gibi, bu durumda bence yapılacak en iyi şey, "Ben işe girerken böyle konuşmamıştık, bu maddeleri çıkartın" diyerek o maddelerin sözleşmeden çıkartılmasını istemektir. Patron "işine gelirse" derse de, ya öyle kabul eder, imzalar, çalışırsınız ya da "hayır, ben böyle çalışmak istemiyorum, biz böyle konuşmamıştık" dersiniz, imzalamazsınız. Bu durumda da patron sizi işten çıkarmak zorunda kalır.
İşyerinizdeki çalışma süreniz 6 ayı geçmediği için işe iade davası açma hakkınız yoktur. Dolayısı ile patron geçerli sebeple işten çıkartma kurallarına uyarak 2 haftalık brüt ücretiniz tutarındaki ihbar tazminatınızı ve o güne kadarki maaşınızı ödeyerek işten çıkartabilir.
Yanıtlarınız için Teşekkürler