İşverenim hakaret ve tehditte bulundu nasıl bir yol izlemeleyim
grafik tasarımcıyım.işverenim yanlış çıkan işle ilgili maaşımdan kesinti yapmak istedi ve ben bunu kabul etmedim ve işi bana sigortasız deneme sürecindeyken yaptırmıştı ve iş birden fazla kişinin elinden geçti basılan işi müşteri istemedi.ben tam işten çıkacakken sırf maaşımı kesmek için üzerime attı tüm olayı ve işin benim yaptığıma dair hiçbir kanıt yok.
işkuru aradım ve bildirdim durumu o sıra yalaka elemanlarından biri benim işkurla görüşürken görmüş gitmiş bildirmiş
odasına çağırarak etmediği hakaret ve tehdit kalmadı.
bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim hem paramı almak istiyorum hem ayrılmak.
Cevap: İşverenim hakaret ve tehditte bulundu nasıl bir yol izlemeleyim
Hakaret ve tehditleri ispatta zorlanırsınız diye düşünüyorum.
İşkur'a ne şekilde bildirdiniz?
sigortasızken bir iş yaptırıldı ve ilgili sorun çıktı maaşımdan kesilmek isteniyor dedim işi tamamiyle ben yapmadım ve altında imzam yok işin dedim
inların içinde de hakarete uğradım çalışanlardan şahit olma durumunda nasıl bir hal alır
İşveren sizi sigorta yapmadığından dolayı haklı nedenle işten ayrılabilirsiniz. Maaşınızı vermeyeceğim derse, sigorta yapmadığını hatırlatırsınız. İşkura sgk, ve vergi dairesine,şikayetlerde bulunup çalışmalarınızın tespiti ile ilgili şikayetlerde bulunabilirsiniz.
Yinede sonuç alamazsanız maaşlarınız ve sigorta tesciliniz için dava açma hakkınız var.
Daha önce açmış olduğunuz konuda işi müşterinin beğenmediğini belirtmiştiniz. Müşterinin işi beğenmemesi ile yanlış çıkan bir ürün ayrı şeyler. Mesela yanlış basılmış bir katalok vs gibi çıkmış bir ürünmü var?
Sizin yaptığınıza dair kanıtı işveren 2 tanık ile yaratabilir.
şuan sigortalıyım işin tasarımı sigortasızken yaptırıldı 2 tanıkda bulabilir bende bulabilirim şuan sigortasız başka eleman çalıştırıyor ve işkuru başına bela edicem diye korktuğu için tehdit ve hakaret ediyor hakaret ettiğini bildirip noter onaylı tebligat gönderdiğimde ay sonu paramı alabilirmiyim.
Sigortanızın olması sizin geç sigorta yapıldığından dolayı iş akdinizi fesh etmeniz engel değil. Hakaret için noterden elbette ihtar çekebilirsiniz. Ama maaşınızı alıp alamayacağınızı biz bilemeyiz. Çünkü ödeyecek olan işyeri sahibi. Ödemez ise bordroda gösterilen net ücretiniz için icra işlemi başlatabilirsiniz.
İşveren hakaret ettiğini inkar eder ise sizden 2 haftalık ücretiniz kadar ihbar ücretini kesebilir. Bu nedenle hakareti isbat edemeyecekseniz bu nedenle fesih yapmanızı önermem. Sigortanın geç yapılmasından dolayı fesih etmeniz daha doğru olur.
Eğer hakaret ve tehdit var ise ve bunu isbat edebilecek şahitleriniz varsa savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkınızda var. Ceza alması için.