Abone olmadan kullanılan elektrik saati hakkında yapılan işlem
2013 yılının aralık ayında taşındığımız dairenin elektrik faturasını kendi maddi düzensizliğim ve işsiz olmam hasebiyle ihmal edip üzerimize almamıştık.Faturalarda taşındığımız günden itibaren seyrek şekilde geliyordu.Dün Bedaş tan gelen bir arkadaş saatimizi yenilemek maksadıyla sökmüş fakat saat eski olduğu için fatura talep etmiş adresde olmadığımız için de yeni saati takmamış ayrıca evin ilk sahibi tarafından 2004 yılından benim taşındığım tarihe kadar saat değişimi ve abonelik güncellemesi yapılmadığını ve saatin TEDAŞ a ait eski mekanik saat olduğu ve sağlıklı okuma yapılmadığı gerekçesiyle borç çıkacağını belirtmiş.Hukuki bir süreç olacağını da apartman görevlisine iletmiş.Benim merak ettiğim şey beni bekleyen hukuki süreç nedir?Teşekkürler
Cevap: Abone olmadan kullanılan elektrik saati hakkında yapılan işlem
Kendi üzerine abone olunmadan elektrik tüketimi yapmak usulsüz kullanıma girer ve EPDK mevzuatı gereği şirket tarafından hakkınızda para cezası uygunmasına neden olur.
Şirket tarafından herhangi bir nedenle kesilmiş ve sayacı mühürlenmiş olan elektriği mühür kırarak kendinizin bağlaması;
Eğer elektrik sayaçtan gececek ve tüketimi gösterekcek şekilde bağlanmışsa "mühür fekki" ve "usülsüz elektrik kullanımına" girer. Mühür fekki için mahkemelik olur, usülsuz elektrik kullanımı için şirket tarafından para cezası ile cezalandırılırsınız.
Eğer mühür kırılarak elektrik sayaçtan geçmeyecek yani tüketim belirlenemeyecek şekilde bağlanmış ya da sayaç sökülüp götürülmüş olmasına rağmen elektrik kullanılmışsa kaçak elektrik kullanma suçu oluşur. Mahkemelik olursunuz ve ayrıca şirket tarafından para cezası uygulanır. Kullandığınız elektrik yaklaşık olarak hesaplanır, bunu ödemek zorunda kalırsınız.
Ayrıca kullanılan sayaçlar hizmet dağıtım şirketlerine ait olmayıp gayrimenkul sahibinin mülkiyetindedir.
Elektrik saati sağlam ve çalışıyor.Ne benim tarafımdan ne de dairenin eski sahibi tarafından üzerinde herhangi bir oynama yapılmadı.Tek sorunu dijital değil eski tip mekanik saat oluşu.Elektrik saatleri sitede oturduğum için binanın bodrum katındaki bir oda da ve odanın anahtarı da apartman görevlisinde.Taşındığımdan beri merak edip de saate bakmak aklıma gelmedi açıkcası.Evin ilk sahibi saati değiştirmediği için kendisi de sorumlu oluyor anladığım kadarıyla kullandığım zamanda itibaren de ben oluyorum. Davaya konu olmadan borç ödenerek bu durumdan kurtulmanın bir yolu varmıdır acaba?
Bağlı bulunduğunuz elektrik pazarlama şirketine gidin, dilekçe yazıp saatin değiştirilmesini isteyin.
Faturalanmamış tutarınız, kaçak kullanıma girmez, usulsüz kullanıma girer ve sadece idari ceza müeyyidesi vardır, bu da EPDK'nın belirlediği açma kapama bedelinin 5 katına takebül eder, yani toplamda 5 x 20,70 = 103,50 Ceza ödersiniz.
Tabi, sayacınız okunacak ve kullandığınız elektrik miktarını da size fatura edeceklerdir.
Alıntı:
Alwuwush rumuzlu üyeden alıntı
Bağlı bulunduğunuz elektrik pazarlama şirketine gidin, dilekçe yazıp saatin değiştirilmesini isteyin.
Faturalanmamış tutarınız, kaçak kullanıma girmez, usulsüz kullanıma girer ve sadece idari ceza müeyyidesi vardır, bu da EPDK'nın belirlediği açma kapama bedelinin 5 katına takebül eder, yani toplamda 5 x 20,70 = 103,50 Ceza ödersiniz.
Tabi, sayacınız okunacak ve kullandığınız elektrik miktarını da size fatura edeceklerdir.
Aydınlattığınız için teşekkür ederim...