Dedemin malını teyzemin satışa çıkarması
Öncelikle merhaba benim konum dedemden kalan malı teyzemin satışa götürmesi Teyzem paylaşılacak malın içinde ikametgah ediyor aynı yerde dayım da ikametgah ediyor sadece biz orada değiliz şimdi teyzem o arsa üzerine imarsız evet çıktı ve Şikayet üzerine belediyenin ekipler geldi teyzem tapu davası açtı annemler imza atmadı suçlamaları kabul etmedi çünkü arazi veraseliydi O yüzden onlarda zan altındaydı mahkeme sonuçlandı teyzem ceza aldı fakat şimdi teyzem arsanın satışını davası açtı sadece o arsa için değil diğer paylaşılacak arsalar içinde dava açtı bizim şimdi nasıl bir yol izlememiz gerekli tek başına hak iddia edebilir mi dayım ve annem aynı saftalar yine de teyzem satışı yaptırabilir mi şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Cevap: Dedemin malını teyzemin satışa çıkarması
Teyzeniz de dayınız ve annenizle aynı haklara sahip dedenizden kalan miras varlıkları üzerinde.
Miras kalan gayrimenkullerin satılarak payının ödenmesi için dava açtıysa, o dava sonucu açık arttırma ile tüm miras varlıkları satılır, herkes kendine düşen payı alır.
Olabilecek en akıllıca yol, teyzenizle anlaşarak anne ve dayınızın teyzenizin payını ödeyip hisselerini açık arttırma yoluna gidilmeden satın almaları olacaktır.
Peki o hisselerin içindeki evlerde satılınca herkeze eşitmi pay edilecek yoksa orada ikametgah edenemi verilecek evin parası.
Satıştan gelen para mirascıların payları oranında dağıtılır. EVde kimin oturduğu önemli değil. Bu satışa mirascılarda girebilir. Genelde küçük yerlerde mirascılar açık arttırmaya giriyorsa dıştan birileri pek girmez.
Bu nedenle dayı ve teyze buraları düşük bedelle alabilirler. Mevcut yerde kaçakta olsa ev var. Ama arsa olarak gözükğyor. Değer biçilirken bedelleri düşük olabilir. Böyle bir durumda satıştan gelecek pay azalabilir.
Ben olsam satışa bende girer, bedeli yükseltir, ama sonuçta diğerlerinin almasını sağlayarak, satıştan gelecek bedeli arttırmaya çalışırdım. Satışa giremeyecekseniz bir avukat sizin adınıza girebilir.
Yada tanıdığınız bir kendi adına girerek bedelin düşük kalmasını engelleyebilir.